Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Huawei test eigen telefoon met eigen OS’

Telefoonmaker Huawei test een eigen telefoon met het zelfontwikkelde besturingssysteem Hongmeng. Deze telefoon kan eind dit jaar al in de winkel liggen. De prijs van de telefoon zal rond de 2000 yuan zijn (ongeveer 290 dollar). Dit meldt de Chinese Staatskrant Global Times op basis van bronnen.
Huawei-werknemers
© Huawei
Huawei

Het besturingssysteem is aan ontwikkelaars getoond tijdens een ontwikkelaarsconferentie van de telefoonfabrikant. Huawei richt zich met deze telefoon op de middenmarkt en hoopt zo softwareontwikkelaars warm te maken om zich bij het ecosysteem van de telefoonmaker te voegen.

Eerder werd door directeuren van Huawei nog gesuggereerd dat het besturingssysteem vooral is bedoeld voor systemen aan het Internet-of-Things of in de industrie. Maar toen werd er ook al gezegd dat als Google niet langer samenwerkt met Huawei dat Hongmeng wordt klaargemaakt voor smartphones.

Cryptografische functionaliteiten

Volgens bronnen aan de Global Times test Huawei onder meer of het besturingssysteem werkt met Android-applicaties. Het OS zou daarnaast functionaliteiten hebben op het cryptografische vlak waardoor persoonlijke data beter beschermd zou zijn.

De smart-tv Honor krijgt als eerste het besturingssysteem, zeggen bronnen. Dit apparaat komt binnen een week op de markt, aldus bronnen. Daarna zal het besturingssysteem ook worden gebruikt in systemen als zelfrijdende auto’s, medische systemen op afstand en industriële beheersystemen.

Handelsverbod

Amerikaanse bedrijven mogen sinds mei alleen aan Huawei verkopen als ze daar toestemming voor hebben gekregen van de overheid, omdat het bedrijf een gevaar voor de nationale veiligheid zou zijn. Ook Google heeft daar last van, en waarschuwde dat de nationale veiligheid in gevaar kan komen door het gebrek aan updates. Het bedrijf zei toen ook al dat een ban Huawei zou aansporen om met een eigen besturingssysteem te komen.

Het bedrijf verhoogde het eerste halfjaar van 2019 de omzet met bijna een kwart, maar waarschuwde ook dat de Amerikaanse sancties de groei in de tweede jaarhelft flink kunnen remmen. Die sancties kunnen de onderneming de komende twee jaar 30 miljard kosten, schatte oprichter Ren Zhengfei al eerder.

Huawei legde begin juni het handelsmerk Hongmeng vast in negen verschillende landen en Europa. Toen werd al gesuggereerd dat de Chinese telefoonmaker daarmee een antwoord voorbereidt op de dreigende uitsluiting van Android. Het besturingssysteem lag al een tijdje op de plank.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in