Management

Juridische zaken
google

Google mag leerlingen op school geen reclame meer aanbieden

Strenge afspraken over gegevensverzameling.

15 oktober 2021

Strenge afspraken over gegevensverzameling.

Het Nederlandse onderwijs bereikte via SURF en SIVON onlangs een akkoord met Google over de bestaande privacyrisico’s. Ouders en leerlingen worden geïnformeerd over de gemaakte afspraken. De scholen houden regie over wat Google doet met de gegevens. Het bedrijf mag bijvoorbeeld geen reclame meer aanbieden.

Google Workspace for Education bevat programma’s waaronder Google Documenten, YouTube en Classroom. Google verzamelt hierbij informatie over de gebruikers. Denk aan: bezochte websites, inlogtijd en zoekopdrachten, zo beschrijft SIVON. “Door de afspraken uit het akkoord houdt onze school de regie over wat Google met al deze persoonlijke informatie kan en mag doen. Onze school is verwerkingsverantwoordelijke, zoals dat in privacytermen heet.”

Technische aanpassingen

De scholen hebben ook technische aanpassingen uitgevoerd waardoor minder of geen gegevens verzameld worden over de leerlingen en medewerkers. Dit gebeurt met privacyinstellingen speciaal voor scholen in het basis- en voortgezet onderwijs.

Volgens SIVON krijgt Google slechts beperkte gegevens. Google verzamelt informatie over hoe gebruikers de producten gebruiken, maar daarover zijn strenge afspraken gemaakt. SIVON waarschuwt leerlingen om voortaan altijd in te loggen met hun schoolaccount.

Uit het onderzoek van de AP kwam eerder naar voren dat onderwijsinstellingen niet weten hoe en waar de persoonsgegevens van leerlingen en studenten worden verwerkt en bewaard. De Amerikaanse techreus is aan de slag gegaan met een oplossing.  

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.