Innovatie & Strategie

Apps
vertaalknop

Google doet nog een stap terug uit China

Amerikaanse internetreus schrapt vertaal-app voor China.

3 oktober 2022

Amerikaanse internetreus schrapt vertaal-app voor China.

Google is gestopt met zijn vertaal-app voor Chinese gebruikers. Het was een van de laatst overgebleven diensten die de Amerikaanse onderneming nog aanbood in de grootste onlinemarkt ter wereld. De webpagina van de vertaaldienst in China toont nu een afbeelding van een algemene zoekbalk, die doorverwijst naar de vertaalsite van Google in Hongkong. Deze is echter niet toegankelijk vanaf het Chinese vasteland.

Het techbedrijf, dat onderdeel is van Alphabet, haalde zijn zoekmachine in 2010 al weg uit China. Officieel was dat vanwege censuur van de Chinese overheid op de inhoud van zoekresultaten. Officieus speelde ook de geruchtmakende hack mee die op Google is gepleegd vanuit het communistische land. De Amerikaanse zoekmachine heeft in januari 2010 wereldkundig gemaakt dat het vanaf mid 2009 tot in december dat jaar doelwit was van een reeks cyberaanvallen. Deze offensieve acties zijn toegeschreven aan hackers die gesteund zouden worden door de Chinese overheid.

Operation Aurora

Bij Google waren de aanvallers toen niet alleen uit op intellectueel eigendom van het Amerikaanse techbedrijf. Ook Gmail-accounts van mensenrechtenactivisten zijn op de korrel genomen. Verder is toen een hele reeks aan bedrijven in de Verenigde Staten meegenomen in de sluw uitgevoerde aanvallen vanuit China, die de naam Operation Aurora hebben gekregen. Google sprak in een blogpost toen van tenminste twintig andere grote bedrijven, in een breed bereik aan sectoren; uiteenlopend van technologie en internet tot finance, media en chemie. Concrete namen van hackslachtoffers zijn later naar buiten gekomen en betroffen softwarebedrijf Adobe, internetfirma Yahoo, netwerkproducent Juniper en defensietoeleverancier Northrop.

Google heeft toen China in wezen verlaten, maar bleef toch wel zoeken naar manieren om alsnog actief te kunnen zijn op de grote, groeiende en ook lucratieve markt. Zo heeft Google zijn vertaaldienst in 2017 beschikbaar gesteld in China via een speciale website en een app. Het techbedrijf heeft ook jarenlang in stilte gewerkt aan een speciale zoekdienst voor de Chinese markt, waarbij dan de van overheidswege verplichte censuur zou worden gerespecteerd. Dat omstreden project (codenaam Dragonfly) is uitgelekt, stopgezet, stilletjes toch voortgezet en uiteindelijk in juli 2019 definitief stopgezet.

Spanningen tussen VS en China

Nu trekt Google de stekker uit zijn vertaaldienst op het moment dat de spanningen tussen de Verenigde Staten en China oplopen. Beide landen willen gevoelige technologieën en intellectuele eigendommen beschermen. Beide landen zien daarbij elkaars bedrijven als onbetrouwbaar. Over en weer zijn er beschuldigingen geuit van hacks, spionage, sabotage en onterecht overheidsingrijpen.

1
Reacties
Bop 06 oktober 2022 16:19

Ja, China.

Maar ik hoorde dat Huawei GOEDKOOP is voor 5G!

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.