Innovatie & Strategie

Datamanagement
de Grote Muur van China

Intern Google-protest tegen Chinese zoekplannen

Google-werknemers eisen beëindiging van project voor gecensureerde zoekmachine voor China.

grote muur © Pixabay
28 november 2018

Google-werknemers eisen beëindiging van project voor gecensureerde zoekmachine voor China.

Een kleine groep Google-werknemers schaart zich met een open brief bij Amnesty International in openlijk verzet tegen Project Dragonfly. Dat doelwit is een door het topmanagement gedragen ontwikkeltraject voor een uitvoering van Google's search engine voor China. Zoeken in het communistische land moet gecensureerd zijn, waar Google nu aan lijkt te willen voldoen.

Meer dan driehonderd Google-werknemers hebben de open brief ondertekend met hun naam en functie. De lijst ondertekenaars loopt uiteen van softwaredevelopers via ICT-architecten en UX-ontwerpers tot security-ingenieurs. Zij stellen in de online gepubliceerde brief dat Google onmiddellijk moet stoppen met het werk om een gecensureerde zoekmachine te maken voor de Chinese markt. Dit zou ook staatssurveillance door het communistische regime faciliteren.

Niet alleen China

"Wij zijn enkele van de duizenden werknemers die hun stem al maanden laten horen. Internationale mensenrechtenorganisaties en onderzoeksjournalisten hebben ook al de noodklok geluid", aldus de open brief aan Google's topmanagement. De oproep om Dragonfly stop te zetten, is tot op heden niet gehonoreerd. De protesterende werknemers noemen de reactie van hun leiders tot op heden "onbevredigend".

"Onze tegenstand tegen Dragonfly gaat niet om China: we maken bezwaar tegen technologieën die de machtigen helpen in het onderdrukken van de kwetsbaren, ongewacht waar die ook zijn", benadrukken de briefschrijvers. De Chinese overheid is immers niet de enige die vrijheid van meningsuiting aan banden wil leggen, en die surveillance gebruikt om dissidente meningen te onderdrukken, legt de oproep aan Google uit.

Principes over censuur

Aanvankelijk had de open brief enkele dozijnen ondertekenaars, toen meer dan honderd, en inmiddels is de driehonderderdvijfendertig handtekeningen bereikt, ziet AG Connect aan de huidige stand. De brief wordt aangevuld met nieuwe ondertekenaars. De interne discussie bij Google over deze kwestie is hiermee doorgebroken naar het publieke domein. De gevoelens lopen hoog op, mede door het feit dat de Amerikaanse internetgigant acht jaar terug juist China heeft verlaten in protest tegen censuur. Daarnaast is die breed uitgemeten exit toen ingegeven door de geavanceerde en diepgaande hack bij Google, waar China van is beschuldigd.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.