Overslaan en naar de inhoud gaan

'Google werkt stilletjes door aan Chinese search'

Volgens kritische werknemers van Google zet de internetreus zijn omstreden ontwikkelwerk voort om een zoekmachine te maken die voldoet aan de censuureisen van het communistische regime in China. Eerder heeft dit zogeheten Project Dragonfly ophef in de techwereld en ook tegenstand binnen Google opgeleverd. Vervolgens is de ontwikkeling formeel op pauze gezet, maar volgens klokkenluiders wordt er gewoon doorgewerkt aan de code.
Smartphone China

Google's CEO Sundar Pichain heeft na de interne protesten tegen Dragonfly verklaard dat zijn bedrijf momenteel geen plannen heeft om een Chinese zoekmachine op de markt te brengen. Daarbij zijn diverse medewerkers van het omstreden project afgehaald en op andere taken gezet. De ontwikkeling zou zijn stopgezet. Qua personeel en budget is de ontwikkeling van Chinese search echter niet geheel geschrapt.

Argwanende werknemers

Enkele Google-werknemers die niet bij het project betrokken zijn, waren achterdochtig over de boodschap van de bedrijfsleiding. Dragonfly is namelijk niet ronduit afgewezen en de mogelijkheid van een latere launch is door het management opengelaten. Deze argwanende insiders hebben op eigen houtje de interne ontwikkelsystemen van Google gemonitord en weten nu aan nieuwssite The Intercept te melden dat er wordt doorgewerkt aan de code.

Het gaat hierbij om software die gerelateerd is aan Dragonfly. De code in Google's repositories is voor een Android- en een iOS-app (codenamen Maotai en Longfei) die het bedrijf van plan was om uit te brengen in China. In december zijn er volgens de klokkenluiders zo'n 500 wijzigingen aangebracht in de code, en tussen januari en februari dit jaar meer dan 400 aanpassingen. Sinds augustus 2017 zouden er maandelijks tussen de 150 en 500 veranderingen zijn aangebracht in de code, aldus één van de anonieme bronnen binnen Google.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in