Overslaan en naar de inhoud gaan

China komt met lijst 'onbetrouwbare' bedrijven

China werkt aan een lijst met 'onbetrouwbare' buitenlandse bedrijven, organisaties of personen. Die belanden op de zwarte lijst als ze belangen van Chinese ondernemingen schaden om niet-commerciële redenen, bijvoorbeeld door leveringen plots stop te zetten of te blokkeren.
Android mascottes
© Google
Google

Welke sancties de bedrijven op die lijst tegemoet kunnen zien, is nog niet bekend. Binnenkort komt het ministerie van Handel met meer details, liet een woordvoerder via een staatsomroep weten.

Google op de lijst

De lijst kan gevolgen hebben voor Google. De techreus beperkte de toegang tot zijn besturingssysteem Android voor telecomconcern Huawei, dat kort daarvoor door de VS op een zwarte lijst was gezet om spionageverdenkingen. Ook een aantal westerse chipbedrijven schortte leveringen aan Huawei op.

De aankondiging van de lijst is een nieuw dreigement van de Chinezen in de handelsoorlog met de Verenigde Staten. Eerder dreigde Peking met een rem op de uitvoer naar de Verenigde Staten van zeldzame aardmetalen, een belangrijke grondstof voor de technologiesector.

Het conflict tussen de twee grootmachten laaide begin deze maand weer op, nadat maandenlange handelsgesprekken op niets waren uitgelopen. Zo stelde de Amerikaanse president Donald Trump verhoogde importheffingen in op 200 miljard dollar aan Chinese goederen, waarop Peking terugsloeg met soortgelijke maatregelen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in