Management

Governance
Android mascottes

China komt met lijst 'onbetrouwbare' bedrijven

Ministerie van Handel waarschuwt voor bedrijven die Chinese ondernemingen dwars zitten om niet-commerciële redenen.

© Google
3 juni 2019

Ministerie van Handel waarschuwt voor bedrijven die Chinese ondernemingen dwars zitten om niet-commerciële redenen.

China werkt aan een lijst met 'onbetrouwbare' buitenlandse bedrijven, organisaties of personen. Die belanden op de zwarte lijst als ze belangen van Chinese ondernemingen schaden om niet-commerciële redenen, bijvoorbeeld door leveringen plots stop te zetten of te blokkeren.

Welke sancties de bedrijven op die lijst tegemoet kunnen zien, is nog niet bekend. Binnenkort komt het ministerie van Handel met meer details, liet een woordvoerder via een staatsomroep weten.

Google op de lijst

De lijst kan gevolgen hebben voor Google. De techreus beperkte de toegang tot zijn besturingssysteem Android voor telecomconcern Huawei, dat kort daarvoor door de VS op een zwarte lijst was gezet om spionageverdenkingen. Ook een aantal westerse chipbedrijven schortte leveringen aan Huawei op.

De aankondiging van de lijst is een nieuw dreigement van de Chinezen in de handelsoorlog met de Verenigde Staten. Eerder dreigde Peking met een rem op de uitvoer naar de Verenigde Staten van zeldzame aardmetalen, een belangrijke grondstof voor de technologiesector.

Het conflict tussen de twee grootmachten laaide begin deze maand weer op, nadat maandenlange handelsgesprekken op niets waren uitgelopen. Zo stelde de Amerikaanse president Donald Trump verhoogde importheffingen in op 200 miljard dollar aan Chinese goederen, waarop Peking terugsloeg met soortgelijke maatregelen.

Lees meer over
1
Reacties
Peter Mul 03 juni 2019 12:31

Veel Westerse commerciële bedijven verleggen hun aandacht naar landen waar zakelijk ingestelde politici de dienst uitmaken.

Het voorbeeld van de behandeling van Trump door veel z.g. ""kwaliteitsmedia"" heeft ons geleerd dat de huidge linkse massamedia uiterst onbetrouwbare nieuwsbronnen zijn voor commerciële bedrijven.

Zelfs het adverteren in die z.g. ""kwaliteitsmedia"" wordt als "niet goed geïnformeerd" gezien door de kredietverzekeraars, waardoor het moeilijk wordt export/import verzekeringen tegen normale prijzen te krijgen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.