Innovatie & Strategie

Datamanagement
China

Google's gecensureerde zoekmachine voor China geschrapt

Stilletjes voortgezet Project Dragonfly is nu echt geschrapt, bezweert Google.

President Xi Jinping (rechts) © Whitehouse.gov
18 juli 2019

Stilletjes voortgezet Project Dragonfly is nu echt geschrapt, bezweert Google.

Google heeft zijn omstreden ontwikkeling van een gecensureerde Chinese zoekmachine stopgezet. "We hebben Project Dragonfly beëindigd", verklaart Google-topman Karan Bhatia tegenover de gerechtelijke senaatscommissie van de Amerikaanse overheid. Eerder was dit project stilletjes toch voortgezet, melden klokkenluiders.

Google-topman Karan Bhatia, als vice-president verantwoordelijk voor publiek beleid, heeft het schrappen van Dragonfly medegedeeld in een hoorzitting van de Senate Judiciary Committee. Daarmee is niet slechts dat project, of een ontwikkelproject met die naam, ten einde. Al het werk is stopgezet wat betreft een zoekmachine voor China die dan zoekresultaten zou censureren.

Grote, veelbelovende markt

Dragonfly was een beoogd middel voor Google om toch voet aan de grond te krijgen in de grote markt van China, die voor veel Westerse bedrijven nog onontgonnen is. Censuurmaatregelen en surveillance van de Chinese regering blokkeren namelijk veel zakelijke mogelijkheden en vereisen in bepaalde gevallen actieve medewerking. Zo zou een Chinese zoekmachine op basis van bepaalde verboden woorden niet mogen verwijzen naar informatie en websites over bijvoorbeeld mensenrechten, democratie, religie en andere gecensureerde dingen.

Google reageert tegenover BuzzFeed News dat de formele verklaring van Bhatia niet duiden op een nieuwe ontwikkeling. Het Amerikaanse bedrijf heeft eerder al verklaard dat het geen plannen heeft om Search te lanceren in China en dat er geen werk wordt verricht voor een dergelijk project. Teamleden die voorheen wel werkten aan een gecensureerde zoekmachine zijn overgeplaatst naar nieuwe projecten, aldus Google. Critici vallen over de formulering dat er 'momenteel' geen plannen zijn om een Chinese zoekmachine uit te brengen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.