Overslaan en naar de inhoud gaan

Google Analytics verzamelt geen IP-adressen meer

Google Analytics stopt met het verzamelen van IP-adressen. Dat heeft Google aangekondigd in een blogbericht, waarin het ook mede deelt dat een oude versie van de software in 2023 stopgezet wordt. Privacytoezichthouders in Europa deden de laatste maanden onderzoek naar het verzamelen van IP-adressen door Google Analytics, omdat dit mogelijk in strijd zou zijn met de privacywetgeving AVG.
privacy
© Shutterstock
Shutterstock

Google zegt in een blogbericht dat specifiek Google Analytics 4 - dat in oktober 2020 verscheen en de standaardversie is geworden bij nieuwe configuraties - gaat stoppen met het opslaan van IP-adressen. Volgens het bedrijf is dat nodig in het "huidige internationale, dataprivacylandschap, waarin gebruikers meer privacybescherming en controle over hun data verwachten".

Oplossing voor AVG-probleem?

Het verzamelen en opslaan van IP-adressen door Analytics werd de afgelopen maanden een heet hangijzer, nadat de privacytoezichthouder van Oostenrijk concludeerde dat dit tegen de AVG in gaat. Privacyorganisatie noyb, dat door activist Max Schrems werd opgericht, had geklaagd dat Analytics de IP-adressen naar de Verenigde Staten doorstuurt. Het probleem is dat IP-adressen persoonsgegevens zijn, die sinds het klappen van Privacy Shield in juli 2020 niet meer zomaar vanuit de Europese Unie naar de VS verstuurd mogen worden.

Een oplossing hiervoor is om een modelcontract af te sluiten met Amerikaanse gegevensontvangers. De toezichthouder in Oostenrijk concludeerde echter dat het gebruikte modelcontract onvoldoende bescherming biedt, wat betekent dat Google Analytics niet aan de AVG voldoet en niet gebruikt mag worden.

Frankrijk dreigt inmiddels ook met een ban op Google Analytics en in Noorwegen adviseert de privacywaakhond om alternatieven te overwegen. In Nederland doet de Autoriteit Persoonsgegevens hier nog onderzoek naar. Maar de toezichthouder waarschuwde in januari al dat het gebruik van de dienst ook hier binnenkort mogelijk niet meer toegestaan is.

Of de beslissing om niet langer IP-adressen te verzamelen samenhangt met deze onderzoeken en beslissingen, zegt Google niet. Ook zegt het bedrijf niet wanneer de wijziging precies in gaat. Het is dus niet bekend of Analytics per direct stopt met het verzamelen van IP-adressen.

Universal Analytics uitgefaseerd

Google maakt in het blogbericht verder bekend dat het gaat stoppen met Universal Analytics, wat jarenlang de standaardversie van de software was. Configuraties van voor de onthulling van Google Analytics 4 in oktober 2020 maken hier dan ook nog gebruik van. Maar volgens Google is Universal Analytics verouderd, omdat het nog cookies gebruikt om gebruikers te volgen in verschillende sessies. Google Analytics 4 gebruikt niet alleen cookies, maar ook een event-gebaseerd datamodel voor crossplatform gebruikersgedrag. 

Voorlopig blijft Universal Analytics nog wel werken. Pas op 1 juli 2023 stopt het oudere systeem met het verwerken van nieuwe hits en moeten gebruikers echt over naar het nieuwe systeem. Gebruikers houden echter nog wel zes maanden toegang tot oude gegevens.

Het zakelijke pakket Universal Analytics 360 blijft nog iets langer werken, namelijk tot 1 oktober 2023. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in