Management

Analytics
analytics

Stop met Google Analytics, zegt Noorse privacywaakhond

Lopende onderzoeken kunnen tot boetes leiden voor privacyschending.

© CCO/Pixabay Rawpixel
1 februari 2022

Lopende onderzoeken kunnen tot boetes leiden voor privacyschending.

De Noorse data- en privacyautoriteit Datatilsynet heeft organisaties in Noorwegen geadviseerd om alternatieven te overwegen voor Google Analytics. Twee lopende Noorse onderzoeken omtrent Google Analytics zouden kunnen op een boete kunnen uitlopen.

Dat meldt de Noorse autoriteit in een reactie op een zaak in Oostenrijk, waarbij een website werd bestraft nadat de privacywet werd overtreden met gebruik van Google Analytics.

Datatilsynet, de Noorse data- en privacyautoriteit, adviseert organisaties in Noorwegen om alternatieven voor Google Analytics te overwegen. De privacywaakhond maakt bekend dat twee lopende onderzoeken tot veroordelingen voor het gebruik van Google Analytics kunnen leiden.

Met de reactie steunen de Noren het besluit van de Oostenrijkse collega’s, die de primeur hadden met een veroordeling voor gebruik van Google Analytics.  Datatilsynet onderzoekt momenteel twee gevallen met Google Analytics waarbij er mogelijk sprake is van privacyschending en schrijft dat de zaak in Oostenrijk wordt gebruikt ter ondersteuning.

Domino-effect

NOYB, het Europese centrum voor digitale rechten waaraan onder meer Max Schrems verbonden is, gaf eerder al aan dat 'dit slechts het begin is'. De privacypromotende organisatie uitte tegenover AG Connect de verwachting dat het onderzoek van de Oostenrijkse privacytoezichthouder naar Google Analytics een Europees domino-effect zal veroorzaken.

Ook de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwde er onlangs voor dat Google Analytics straks mogelijk niet meer is toegestaan in Nederland. NOYB-programmadirecteur Romain Robert vertelde aan AG Connect dat er in totaal 101 klachten zijn ingediend over gegevensbescherming naar aanleiding van de Schrems-zaken rondom het geklapte Privacy Shield. Daarbij werd gesteld dat er bij doorgifte van gegevens naar de VS onvoldoende bescherming wordt geboden voor EU-burgers.

Lees meer over
4
Reacties
e.meijer 11 maart 2022 13:41

@RON: Deels staat het er ook in. Maar het had er misschien nog wat duidelijker in gekund!

Ron Amsterdam 10 maart 2022 16:36

@E.MEIJER bedankt, maar had dit niet in het kort in het artikel kunnen staan?

e.meijer 03 maart 2022 16:31

@RON: De toezichthouder in Oostenrijk stelt dat Google Analytics niet voldoet aan de privacywetgeving AVG, omdat er persoonsgegevens naar de VS gestuurd worden. Dat mag sinds Privacy Shield geklapt is niet meer. Meer uitleg daarover staat in het artikel waarnaar gelinkt wordt in dit artikel.

NOYB heeft daar in diverse landen klachten over ingediend, niet alleen in Oostenrijk. In Nederland doet de Autoriteit Persoonsgegevens onderzoek naar die klachten, en dat geldt dus ook voor Noorwegen.

Ron Amsterdam 03 maart 2022 15:49

Wat een vaag verhaal. Het was volgens mij logisch geweest om in het artikel voorbeelden te geven van de vormen van privacyschending.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.