Innovatie & Strategie

Juridische zaken
Trump

Google aangeklaagd voor 'evil' zijn

Oud-werknemers naar de rechter wegens medewerking aan Trumps 'Mexicaanse muur'.

Donald Trump © CC BY-SA 2.0 - Flickr.com Gage Skidmore
1 december 2021

Oud-werknemers naar de rechter wegens medewerking aan Trumps 'Mexicaanse muur'.

Google is aangeklaagd door ontslagen werknemers die in 2019 bezwaar maakten tegen samenwerking met de regering Trump. De toenmalige president van de Verenigde Staten wilde een strenge grensbewaking met buurland Mexico en daarvoor ook een muur neerzetten die de twee landen moet scheiden. Google zou meewerken met grensbewakingsorganisaties, wat volgens de aanklagende ex-werknemers neerkomt op 'evil' daden.

De drie voormalige werknemers van Google stellen dat die techreus zich niet heeft gehouden aan de contractuele clausule 'wees niet kwaadaardig'. Lange tijd was het officiële motto van Google 'don't be evil', wat voor het bedrijf zelf maar ook de werknemers geldt. De aanklagers stellen dat dit een contractuele verplichting is en dat de werknemers zich daaraan hielden door zich uit te spreken tegen een zakelijke beslissing die deze verplichting in hun ogen zou schenden.

Mensenrechten schenden

De medewerking van Google aan overheidsinstanties die aan grensbewaking doen, zou namelijk 'medeplichtigheid' inhouden met diverse misstanden die de regering Trump heeft begaan. Zo zijn migrantengezinnen uit elkaar gehaald, waarbij kinderen zijn gescheiden van hun ouders en zelfs zoek geraakt in het overheidssysteem. Gezinnen zijn nu nog altijd niet herenigd.

Daarnaast zijn immigranten in kooien gestopt en zijn er meer schendingen van mensenrechten gepleegd, aldus de aanklacht van de ex-Googlers. Zij hebben de medewerking van Google intern aangekaart en daarbij ook een petitie opgezet. Het doel daarvan was om andere werknemers mee te krijgen in het protest om uiteindelijk de bedrijfsleiding van Google te laten afzien van medewerking aan de Amerikaanse behandeling van vluchtelingen en immigranten.

Zoekmachine voor China maken

Ads- en cloudreus Google is eerder al op kritiek vanuit het eigen personeel gestuit. Zo heeft het aan een project gewerkt om een gecensureerde uitvoering van zijn zoekmachine te maken voor gebruik in China. CEO Sundar Pichai was in 2018 positief over tests van dat systeem, wat volgens critici repressie door het regime in China zou steunen.

Na interne protesten, media-aandacht en publieke ophef is dat project Dragonfly officieel stopgezet. Daarna hebben klokkenluiders echter beweerd dat Google het project voor de grote Chinese markt echter stilletjes heeft doorgezet. Vervolgens heeft Google verzekerd dat Dragonfly echt geschrapt is.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.