Overslaan en naar de inhoud gaan

Google's gecensureerde zoekmachine voor China geschrapt

Google heeft zijn omstreden ontwikkeling van een gecensureerde Chinese zoekmachine stopgezet. "We hebben Project Dragonfly beëindigd", verklaart Google-topman Karan Bhatia tegenover de gerechtelijke senaatscommissie van de Amerikaanse overheid. Eerder was dit project stilletjes toch voortgezet, melden klokkenluiders.
China-president Xi Jinping
© Whitehouse.gov
Whitehouse.gov

Google-topman Karan Bhatia, als vice-president verantwoordelijk voor publiek beleid, heeft het schrappen van Dragonfly medegedeeld in een hoorzitting van de Senate Judiciary Committee. Daarmee is niet slechts dat project, of een ontwikkelproject met die naam, ten einde. Al het werk is stopgezet wat betreft een zoekmachine voor China die dan zoekresultaten zou censureren.

Grote, veelbelovende markt

Dragonfly was een beoogd middel voor Google om toch voet aan de grond te krijgen in de grote markt van China, die voor veel Westerse bedrijven nog onontgonnen is. Censuurmaatregelen en surveillance van de Chinese regering blokkeren namelijk veel zakelijke mogelijkheden en vereisen in bepaalde gevallen actieve medewerking. Zo zou een Chinese zoekmachine op basis van bepaalde verboden woorden niet mogen verwijzen naar informatie en websites over bijvoorbeeld mensenrechten, democratie, religie en andere gecensureerde dingen.

Google reageert tegenover BuzzFeed News dat de formele verklaring van Bhatia niet duiden op een nieuwe ontwikkeling. Het Amerikaanse bedrijf heeft eerder al verklaard dat het geen plannen heeft om Search te lanceren in China en dat er geen werk wordt verricht voor een dergelijk project. Teamleden die voorheen wel werkten aan een gecensureerde zoekmachine zijn overgeplaatst naar nieuwe projecten, aldus Google. Critici vallen over de formulering dat er 'momenteel' geen plannen zijn om een Chinese zoekmachine uit te brengen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in