Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste 5G-specificatie officieel erkend

Standaardisatieorganisatie 3GPP heeft officieel de eerste specificatie voor een 5G-standaard erkend. Nu de specificatie 5G NR duidelijk is, kunnen telecomproviders en fabrikanten met de hardware aan de slag.
Mobiele telefoon
© Unsplash
Unsplash

Eerder dit jaar besliste de telecomindustrie dat er haast moest worden gemaakt met het bepalen van de specificaties van de 5G-standaard; in plaats van volgend jaar zomer zou er eind dit jaar al meer duidelijkheid moeten zijn. Dat is nu gelukt, telecombedrijven en 3GPP hebben deze week in Lissabon de specificaties bepaald.

De specificaties omvatten de ondersteuning voor een breed spectrum, het gaat zowel om de lage-, midden- en hoge- van minder dan 1 GHz, zoals 600 en 700 MHz, tot ongeveer 50 GHz en ook de 3,5 GHz-band.

5G in Nederland

Wat betreft de 3,5 GHz-band is er nog wel een hobbel die moet genomen voordat 5G in Nederland in gebruik kan worden genomen. De frequentie moeten namelijk nog beschikbaar worden gemaakt, vindt Nederland ICT. Zij vinden de 3.5 GHz-band een cruciaal onderdeel van om volledig van de mogelijkheden van 5G te kunnen profiteren.

“Juist op dit punt lijkt de overheid geen beslissing te kunnen nemen. Deze 3.5 GHz-band wordt nu door Defensie gebruikt voor haar afluisterstation in Burum. Het gevolg is dat ten noorden van de lijn Amsterdam - Zwolle dit spectrum helemaal niet gebruikt mag worden, en in de rest van Nederland alleen als het vermogen met een factor 100 wordt verlaagd”, schrijft directeur Lotte de Bruijn vandaag in het FD. Omdat de 3.5 GHz-band geen onderdeel wordt van de veiling “is het spectrum dat in 2019 wordt geveild simpelweg onvoldoende om alle nieuwe digitale toepassingen te faciliteren.”

Het Ministerie van Economische Zaken verwacht dat in nog de verwachting uit dat 5G-netwerken hier in de loop van 2020 actief zullen zijn. De frequentieveiling hiervoor vindt in 2019 plaats.

INTERESSANT? LEES MEER OVER 5G

5G komt eraan. Maar wat betekent dat nu precies? 13 antwoorden op evenzovele vragen

ZTE is het bedrijf achter de eerste smartphone die uit de voeten kan met de nieuwe supersnelle cellulaire transmissiestandaard 5G

5G heeft een impact heeft op de economie vergelijkbaar met de komst van de drukpers en van het internet, verwacht Verizon. Waarom bedrijven 5G moeten omarmen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in