Innovatie & Strategie

Netwerken
Telefoon.

Waarom bedrijven 5G moeten omarmen

De verwachtingen rond het nieuwe mobiele netwerk 5G lopen hoog op

© Unsplash Rawpixel.com
15 september 2017

De verwachtingen rond het nieuwe mobiele netwerk 5G lopen hoog op

Deze week deed Ronan Dunne, executive vice president en group president van het Amerikaanse Verizon Wireless er een forse schep bovenop tijdens zijn voordracht op het Mobile World Congress Americas.

Dunne voorspelt dat 5G een impact heeft op de economie vergelijkbaar met de drukpers en de komst van het internet, meldt TechRepublic in een verslag. In 2035 faciliteert 5G wereldwijd een omzet van 12 biljoen dollar (12 met 12 nullen) en creëert 22 miljoen banen in heel diverse industrieën van transport en logistiek tot landbouw en de maakindustrie. Maar er is ook een grote impact op het leven in steden, op onderwijs en gezondheidszorg.

Hij heeft er natuurlijk gezien zijn functie alle belang bij de verwachtingen op te schroeven. Maar telecombedrijven hebben door hun ervaring ook een goed zicht op de mogelijkheden. Volgens Dunne zijn de resultaten van de eerste tests veelbelovend. Hij schetst daarom drie manieren waarop 5G de wereldeconomie gaat veranderen:

  1. Grenzen aan mobiele interactie verschuiven. Het bereik van mobiele netwerken neemt dramatisch toe. Door de inzet van fixed wireless verbindingen is het mogelijk veel meer mensen een goede netwerkdekking te bieden. De 5G-technologie maakt het ook mogelijk veel dataintensieve toepassingen mobiel te gebruiken. Denk daarbij aan 3D, hologrammen, augmented reality en virtual reality.
  2. Massale inzet van IoT. Door de combinatie van van datatransportcapaciteit en verwerkingskracht is 5G een essentiële component in het industriële internet. Toeleveringsketens veranderen en integreren en industrieën als de agri-business en maakindustrie gaan drastisch anders werken.
  3. Verbetering kritieke dienstverlening. De lage latency in combinatie met hoge datasnelheden in de gigabit-range maken het mogelijk de mobiele netwerken in te zetten voor mission-critical toepassingen. Denk daarbij aan opertaies op fastand, verkeersmanagment en nieuwe aspecten in het functioneren van autonoom rijdende auto's. Dunne vertelde over een test die zijn bedrijf heeft gedaan tijdens de Indy 500 autorace dit jaar. Een van de auto's was verbonden via een 5G-verbinding en kon die de hele rit in stand houden.
Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.