Overslaan en naar de inhoud gaan

Dropbox Password en Vault gaan gevoelige data beter beschermen

Dropbox wil de data die gebruikers opslaan in zijn diensten nog beter beveiligen. Daartoe heeft het een reeks nieuwe producten en diensten aangekondigd. Zo verschijnt er een wachtwoordmanager, evenals een Vault-dienst waarin gevoelige gegevens van een extra beschermlaag voorzien worden.
Kluis
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

Met het nieuwe Dropbox Passwords gaat de opslagdienst de concurrentie aan met bedrijven als LastPass en 1Password. Passwords is namelijk een wachtwoordmanager, die opgeslagen wachtwoorden ook automatisch invult bij websites en apps, zodat gebruikers snel in kunnen loggen. Wachtwoorden beveiligd met zero-knowledge-encryptie zijn vanaf ieder apparaat toegankelijk via bijbehorende apps.

Timothy Young, het 'Chief Product' bij Dropbox, zegt tegenover The Verge dat de wachtwoordmanager ontwikkeld is omdat wachtwoordbeheer één van de "meest voorkomende use cases voor Dropbox" is. De opslagdienst wordt volgens Young zowel gebruikt om wachtwoorden op te slaan, als om al bestaande wachtwoordmanagers mee te synchroniseren. 

De verschijning van het nieuwe Dropbox Passwords was al uitgelekt, toen begin deze maand stilletjes de bijbehorende apps in de App Store en in de Play Store verschenen. Nu pas is de app officieel aangekondigd, maar hij is nog niet voor iedereen beschikbaar. Dropbox meldt dat er nu nog een private bèta loopt, die alleen toegankelijk is voor "selecte Dropbox Plus-gebruikers". 

Dropbox Vault

De tweede dienst die Dropbox heeft aangekondigd, is Dropbox Vault. Dit is een extra beveiligde plek binnenin het Dropbox-account, speciaal om gevoelige documenten op te slaan. Alle bestanden worden in de cloud opgeslagen. De documenten zijn tijdens het uploaden, downloaden en tijdens de opslag op de Dropbox-servers versleuteld.

Gebruikers kunnen een zescijferige pincode instellen om de Vault te beveiligen. Volgens Dropbox is het bovendien mogelijk om selectieve toegang tot de Vault te leveren, zonder dat het gehele account opengesteld moet worden. Net als Passwords is ook Dropbox Vault vooralsnog alleen beschikbaar als private bèta.

Eigen keuze in backup

Dropbox maakt het verder eenvoudiger om een backup te maken van mappen op een PC of Mac. Met de nieuwe backup-functie wordt automatisch een backup gemaakt van alle mappen in Dropbox. Daarna worden documenten constant gesynchroniseerd. Volgens Young is het daarbij ook mogelijk om zelf aan te geven van welke mappen een backup moet worden gemaakt en van welke niet. Deze nieuwe functie is nu als bèta beschikbaar in Dropbox Basic, Plus en Professional. 

Binnenin het reguliere Dropbox wordt HelloSign eSignature een native functie, wat betekent dat het voortaan mogelijk is om documenten te ondertekenen zonder Dropbox te verlaten. Daarnaast verschijnt er een App Center, waarmee het gemakkelijker is om apps van derde partijen te vinden die met Dropbox samenwerken.

Tot slot heeft Dropbox een familie-abonnement aangemaakt, waarbij zes familieleden 2TB aan opslag kunnen delen. Zij kunnen allemaal hun eigen account aanmaken en hebben dus hun eigen plek om documenten op te slaan. Ook is het mogelijk om gedeelde opslag aan te maken voor content die voor de hele familie beschikbaar moet zijn. Dropbox Family is nu alleen beschikbaar als bèta voor een selecte groep gebruiker. Later dit jaar moet het verder uitgerold worden. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in