Development

IT beheer
ipv6

Deel overheidsorganisaties ondersteunt nog geen IPv6

Een klein deel van de overheidsorganisaties heeft nog werk te verzetten.

© RIPE NCC
5 november 2021

Een klein deel van de overheidsorganisaties heeft nog werk te verzetten.

Nog niet alle Nederlandse overheidswebsites en -e-maildiensten ondersteunen IPv6. Dat moet uiterlijk 31 december wél geregeld zijn, herinnert ICT-overheidsdienst Logius de organisaties aan de afspraak uit 2020. Logius kan overheidsorganisaties op verschillende manieren helpen.

De afspraak uit 2020 legt vast dat alle websites en e-mailadressen Nederlandse overheidsorganisaties vanaf 31 december 2021 bereikbaar moeten zijn via zowel IPv4 als het nieuwere IPv6. In maart gaf een adviescommissie aan dat die doelstelling waarschijnlijk niet gehaald zou worden. 

Logius, de ICT-dienst van de Rijksoverheid, geeft nu aan dat veel organisaties al wel aan de voorwaarde voldoen. Organisaties die de stap nog moeten maken, vinden op de Logius-website instructies om - relatief eenvoudig - IPv6 te ondersteunen. 

Dual stack-principe 

De Rijksoverheid gaat IPv4 en IPv6 de komende tijd ondersteunen via een dual stack-principe. Dit betekent dat de websites en e-maildiensten van overheidsorganisaties via zowel IPv4 als IPv6 te bereiken zijn. Organisaties die de deadline om IPv6 te ondersteunen niet gaan halen, kunnen dit bij Logius kenbaar maken. De ICT-dienst helpt dan bij het aanvragen van relays voor websites en e-maildiensten. Relays vertalen IPv4-verkeer naar IPv6-verkeer, waar gebruikers geen erg in hebben. 

Dat alle overheidsorganisaties binnenkort verplicht bereikbaar zijn via IPv6, komt omdat er steeds meer IPv6-internetadressen zijn. Het laatst beschikbare IPv4-adres voor Europa, West-Azië en Rusland is eind 2019 al uitgedeeld, herinnert Tweakers zich. Sindsdien is het IPv6 dat de klok slaat en dus neemt voor websites en e-maildiensten de noodzaak toe om ook via IPv6 bereikbaar te zijn.  

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.