Overslaan en naar de inhoud gaan

'Overheid haalt doel van 100% IPv6-adoptie voor eind 2021 niet'

De overheid gaat haar doel om al haar websites en e-maildomeinen voor het einde van 2021 bereikbaar te maken via IPv6 niet halen. Dat stelt adviescommissie Forum Standaardisatie. Volgens de commissie is de adoptiegroei van IPv6 binnen de overheid te laag.
Arbeidsmarktcampagne Werken voor Nederland
© SSC-ICT
SSC-ICT

IPv6 is versie 6 van het internetprotocol voor het gebruik van IP-adressen en de opvolger van IPv4. De afgelopen jaren is een tekort ontstaan aan IPv4-adressen, wat voor problemen zorgt. Het Overheidsbreed Beleidsoverleg Digitale Overheid (OBDO) besloot daarom in april dat alle overheidswebsites en e-maildomeinen voor het einde van 2021 volledig bereikbaar moeten zijn via IPv4 én IPv6.

Maar de adviescommissie Forum Standaardisatie zegt dat die doelstelling waarschijnlijk niet behaald wordt. Uit halfjaarlijkse metingen van de commissie blijkt namelijk dat de adoptiegroei nu te laag ligt om voor het einde van het jaar 100% adoptie te realiseren. De adoptiegroei voor e-mail ligt met 35% het laagste, maar ook de adoptie van IPv6 voor websites ligt met 74% nog te laag. 

Verzoek de leverancier

Volgens de adviescommissie heeft de lage adoptiegroei twee oorzaken. "De uitdaging ligt enerzijds bij gemeenschappelijke overheidsdienstverleners, om hun diensten ‘by default’ ook via IPv6 aan te bieden en de bestaande diensten actief via IPv6 bereikbaar te maken, zonder dat klanten hier zelf een wijzigingsverzoek voor hoeven in te dienen", aldus de adviescommissie. 

Daarnaast moeten overheidsorganisaties volgens Forum Standaardisatie hun leveranciers actief vragen om hun websites en e-mailvoorzieningen via IPv6 bereikbaar te maken. 

Overgang kost tijd

Experts zeiden eerder tegenover AG Connect al dat de overgang naar IPv6 niet moeilijk is, maar vooral veel tijd kost. Martijn Bellaard, docent Beheer en ontwerp IT infrastructuur aan de Hogeschool Utrecht en auteur van het boek 'Guide to IPv6' wees er destijds bijvoorbeeld op dat websites van lagere overheden erg variëren. Diverse kleinere overheden hebben relatief eenvoudige websites die met standaardsoftware gemaakt zijn, die meestal ook geschikt is voor IPv6. Maar er zijn ook gemeenten met uitgebreide maatwerksites met functionaliteiten die op legacy-applicaties gebaseerd kunnen zijn. Dergelijke websites kampen met grotere uitdagingen bij een overstap.

Marco Davids van SIDN Labs zei bovendien dat het vaak ontbreekt aan een 'sense of urgency'. "Ik weet dat ze bij het rijk regelmatig de voortgang meten van de IPv6-adoptie. De Rijksoverheid is heel goed bezig, maar lagere overheden zoals gemeenten, hebben nog wel een weg te gaan."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in