Innovatie & Strategie

Governance
ipv6

Officieel: Overheid voor eind 2021 via IPv6 bereikbaar

Overheidsbreed Beleidsoverleg Digitale Overheid akkoord met besluit

© RIPE NCC
14 april 2020

Overheidsbreed Beleidsoverleg Digitale Overheid akkoord met besluit

De kogel is door de kerk: alle overheidswebsites en e-maildomeinen van de overheid moeten voor het einde van 2021 volledig bereikbaar zijn via IPv6. Het Overheidsbreed Beleidsoverleg Digitale Overheid (OBDO) is daar afgelopen week mee akkoord gegaan. De websites moeten daarnaast wel toegankelijk blijven voor IPv4.

Het officiële besluit volgt op de intentieverklaring die in eind 2019 werd ondertekend. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat maakte eerder in antwoorden op Kamervragen van Kees Verhoeven bekend dat eind 2021 het streven is. Verhoeven vroeg naar IPv6 omdat RIPE NCC, de Regional Internet Registry (RIR) voor Europa en het Midden-Oosten, in november vorig jaar al liet weten dat de IPv4-adressen nu echt op zijn.

Kamerbrief

Internet Protocol versie 6 (IPv6) is versie 6 van het internetprotocol voor het gebruik van IP-adressen. Het is de opvolger van Internet Protocol versie 4 (IPv4). Het tekort aan IPv4-adressen zorgt voor problemen, waar op de korte termijn geen oplossingen beschikbaar voor zijn, stelt Keijzer in haar brief.

Martijn Bellaard, docent Beheer en ontwerp IT infrastructuur aan de Hogeschool Utrecht en auteur van het boek "Guide to IPv6", gaf eerder tegenover AG Connect aan dat de overgang niet moeilijk is, maar wel veel tijd kost. Zo variëren de websites van lagere overheden nogal.

Veel werk voor gemeenten

Heel wat van de kleinere overheden hebben relatief eenvoudige websites die zijn gemaakt met standaardsoftware. De software is dan meestal ook geschikt voor IPv6. Maar sommige gemeenten bieden uitgebreide maatwerksites met functionaliteiten die soms zijn gebaseerd op legacy-applicaties. Daar komen al snel problemen om de hoek kijken.

Dat is ook een conclusie die Marco Davids van SIDN Labs trekt. "Vaak ontbreekt ook de 'sense of urgency' om er wat aan te doen", voegt hij toe. "Ik weet dat ze bij het rijk regelmatig de voortgang meten van de IPv6-adoptie. De Rijksoverheid is heel goed bezig, maar lagere overheden zoals gemeenten, hebben nog wel een weg te gaan."

Lees meer over
2
Reacties
Joost Tholhuijsen 15 april 2020 10:19

> "Rijksoverheid is heel goed bezig, maar lagere overheden zoals gemeenten, hebben nog wel een weg te gaan."

Deze opmerking lijkt te komen uit 2017, toen zo'n 30 Nederlandse gemeenten voor wat betreft website via IPv6 bereikbaar waren. Intussen zijn dat er ruim 250(!) van de 355 (bron: www.waarstaatjegemeente.nl). De mooie groei is de afgelopen jaren ruim gedeeld op diverse media. In vergelijking met de Nederlandse gemeenten lopen bijvoorbeeld de 300 Vlaamse gemeenten ver achter. Een meting van VNG Realisatie enkele maanden geleden gaf aan dat slechts 3 van de 300 gemeenten via IPv6 bereikbaar waren. Weliswaar heeft 57% van de Belgische huishoudens IPv6 (tegenover 25% van de Nederlandse huishoudens, bron: https://www.google.com/intl/en/ipv6/statistics.html), maar zoals Martijn Bellaard in zijn "Guide to IPv6" aangeeft, gaat het om de hele keten. En wat dat betreft lijkt de situatie dus in Nederland (in ieder geval voor wat betreft huishoudens die de lokale overheid via IPv6 kunnen bereiken) veel evenwichtiger dan bij onze zuiderburen.
Er is nog wel het een en ander te doen om het doel van echt 100% IPv6 bereikbaarheid voor overheden van 2021 te halen. Zeker één belangrijke gemeentelijke webhoster biedt sinds 2018 IPv6 standaard zonder enige extra kosten. Zij zien dual-stack bereikbaarheid als logisch onderdeel van de dienstverlening. Andere hosters bieden IPv6-geschiktheid tegen betaling en op verzoek als onderdeel van het voldoen aan de eisen van het Platform Internetstandaarden (zie internet.nl).

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.