Overslaan en naar de inhoud gaan

Officieel: Overheid voor eind 2021 via IPv6 bereikbaar

De kogel is door de kerk: alle overheidswebsites en e-maildomeinen van de overheid moeten voor het einde van 2021 volledig bereikbaar zijn via IPv6. Het Overheidsbreed Beleidsoverleg Digitale Overheid (OBDO) is daar afgelopen week mee akkoord gegaan. De websites moeten daarnaast wel toegankelijk blijven voor IPv4.
IPv6
© RIPE NCC
RIPE NCC

Het officiële besluit volgt op de intentieverklaring die in eind 2019 werd ondertekend. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat maakte eerder in antwoorden op Kamervragen van Kees Verhoeven bekend dat eind 2021 het streven is. Verhoeven vroeg naar IPv6 omdat RIPE NCC, de Regional Internet Registry (RIR) voor Europa en het Midden-Oosten, in november vorig jaar al liet weten dat de IPv4-adressen nu echt op zijn.

Kamerbrief

Internet Protocol versie 6 (IPv6) is versie 6 van het internetprotocol voor het gebruik van IP-adressen. Het is de opvolger van Internet Protocol versie 4 (IPv4). Het tekort aan IPv4-adressen zorgt voor problemen, waar op de korte termijn geen oplossingen beschikbaar voor zijn, stelt Keijzer in haar brief.

Martijn Bellaard, docent Beheer en ontwerp IT infrastructuur aan de Hogeschool Utrecht en auteur van het boek "Guide to IPv6", gaf eerder tegenover AG Connect aan dat de overgang niet moeilijk is, maar wel veel tijd kost. Zo variëren de websites van lagere overheden nogal.

Veel werk voor gemeenten

Heel wat van de kleinere overheden hebben relatief eenvoudige websites die zijn gemaakt met standaardsoftware. De software is dan meestal ook geschikt voor IPv6. Maar sommige gemeenten bieden uitgebreide maatwerksites met functionaliteiten die soms zijn gebaseerd op legacy-applicaties. Daar komen al snel problemen om de hoek kijken.

Dat is ook een conclusie die Marco Davids van SIDN Labs trekt. "Vaak ontbreekt ook de 'sense of urgency' om er wat aan te doen", voegt hij toe. "Ik weet dat ze bij het rijk regelmatig de voortgang meten van de IPv6-adoptie. De Rijksoverheid is heel goed bezig, maar lagere overheden zoals gemeenten, hebben nog wel een weg te gaan."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in