Innovatie & Strategie

Infrastructuur
Overheidssite

'Overheid haalt doel van 100% IPv6-adoptie voor eind 2021 niet'

Adoptiegroei IPv6 ligt te laag om doel te behalen.

© SSC-ICT
3 maart 2021

Adoptiegroei IPv6 ligt te laag om doel te behalen.

De overheid gaat haar doel om al haar websites en e-maildomeinen voor het einde van 2021 bereikbaar te maken via IPv6 niet halen. Dat stelt adviescommissie Forum Standaardisatie. Volgens de commissie is de adoptiegroei van IPv6 binnen de overheid te laag.

IPv6 is versie 6 van het internetprotocol voor het gebruik van IP-adressen en de opvolger van IPv4. De afgelopen jaren is een tekort ontstaan aan IPv4-adressen, wat voor problemen zorgt. Het Overheidsbreed Beleidsoverleg Digitale Overheid (OBDO) besloot daarom in april dat alle overheidswebsites en e-maildomeinen voor het einde van 2021 volledig bereikbaar moeten zijn via IPv4 én IPv6.

Maar de adviescommissie Forum Standaardisatie zegt dat die doelstelling waarschijnlijk niet behaald wordt. Uit halfjaarlijkse metingen van de commissie blijkt namelijk dat de adoptiegroei nu te laag ligt om voor het einde van het jaar 100% adoptie te realiseren. De adoptiegroei voor e-mail ligt met 35% het laagste, maar ook de adoptie van IPv6 voor websites ligt met 74% nog te laag. 

Verzoek de leverancier

Volgens de adviescommissie heeft de lage adoptiegroei twee oorzaken. "De uitdaging ligt enerzijds bij gemeenschappelijke overheidsdienstverleners, om hun diensten ‘by default’ ook via IPv6 aan te bieden en de bestaande diensten actief via IPv6 bereikbaar te maken, zonder dat klanten hier zelf een wijzigingsverzoek voor hoeven in te dienen", aldus de adviescommissie. 

Daarnaast moeten overheidsorganisaties volgens Forum Standaardisatie hun leveranciers actief vragen om hun websites en e-mailvoorzieningen via IPv6 bereikbaar te maken. 

Overgang kost tijd

Experts zeiden eerder tegenover AG Connect al dat de overgang naar IPv6 niet moeilijk is, maar vooral veel tijd kost. Martijn Bellaard, docent Beheer en ontwerp IT infrastructuur aan de Hogeschool Utrecht en auteur van het boek 'Guide to IPv6' wees er destijds bijvoorbeeld op dat websites van lagere overheden erg variëren. Diverse kleinere overheden hebben relatief eenvoudige websites die met standaardsoftware gemaakt zijn, die meestal ook geschikt is voor IPv6. Maar er zijn ook gemeenten met uitgebreide maatwerksites met functionaliteiten die op legacy-applicaties gebaseerd kunnen zijn. Dergelijke websites kampen met grotere uitdagingen bij een overstap.

Marco Davids van SIDN Labs zei bovendien dat het vaak ontbreekt aan een 'sense of urgency'. "Ik weet dat ze bij het rijk regelmatig de voortgang meten van de IPv6-adoptie. De Rijksoverheid is heel goed bezig, maar lagere overheden zoals gemeenten, hebben nog wel een weg te gaan."

Lees meer over
1
Reacties
Joost Tholhuijsen 04 maart 2021 08:08

De opmerking over Rijksoverheid en lager overheden lijkt letterlijk te komen uit een AG artikel van 14 april 2020. OP 15 april 2020 heb ik al gereageerd met het volgende:

[begin citaat]
> "Rijksoverheid is heel goed bezig, maar lagere overheden zoals gemeenten, hebben nog wel een weg te gaan."

Deze opmerking lijkt te komen uit 2017, toen zo'n 30 Nederlandse gemeenten voor wat betreft website via IPv6 bereikbaar waren. Intussen zijn dat er ruim 250(!) van de 355 (bron: www.waarstaatjegemeente.nl). De mooie groei is de afgelopen jaren ruim gedeeld op diverse media. In vergelijking met de Nederlandse gemeenten lopen bijvoorbeeld de 300 Vlaamse gemeenten ver achter. Een meting van VNG Realisatie enkele maanden geleden gaf aan dat slechts 3 van de 300 gemeenten via IPv6 bereikbaar waren. Weliswaar heeft 57% van de Belgische huishoudens IPv6 (tegenover 25% van de Nederlandse huishoudens, bron: https://www.google.com/intl/en/ipv6/statistics.html), maar zoals Martijn Bellaard in zijn "Guide to IPv6" aangeeft, gaat het om de hele keten. En wat dat betreft lijkt de situatie dus in Nederland (in ieder geval voor wat betreft huishoudens die de lokale overheid via IPv6 kunnen bereiken) veel evenwichtiger dan bij onze zuiderburen.
Er is nog wel het een en ander te doen om het doel van echt 100% IPv6 bereikbaarheid voor overheden van 2021 te halen. Zeker één belangrijke gemeentelijke webhoster biedt sinds 2018 IPv6 standaard zonder enige extra kosten. Zij zien dual-stack bereikbaarheid als logisch onderdeel van de dienstverlening. Andere hosters bieden IPv6-geschiktheid tegen betaling en op verzoek als onderdeel van het voldoen aan de eisen van het Platform Internetstandaarden (zie internet.nl).
[einde citaat]

Intussen is meer dan 85% van de gemeentelijke hoofdwebsites via IPv6 bereikbaar, ruim meer dus dan het overheidsgemiddelde van 74%. De adoptie van IPv6 wordt niet geholpen met het herhalen van gedateerde en toen al onjuiste uitspraken uit eerdere artikelen. Wat wel helpt is het nemen van individuele en gezamenlijke verantwoordelijkheid voor een via IPv6 bereikbare overheid op basis van zuivere metingen. VNG Realisatie meet dagelijks en update maandelijks de stand van zaken bij de 352 Nederlandse gemeenten op www.waarstaatjegemeente.nl. Deze gegevens zijn ook te raadplegen door AG redacteuren.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.