Overslaan en naar de inhoud gaan

De Jonge en Grapperhaus krijgen allebei een Big Brother Award

De demissionaire ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) hebben dit jaar de twijfelachtige eer om winnaar te zijn van een Big Brother Award. Die awards worden ieder jaar door burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom uitgereikt aan "de grootste privacyschenders van Nederland".
Hugo de Jonge
© Shutterstock
Shutterstock

De Jonge kreeg met een ruime meerderheid van de stemmen de Publieksprijs vanwege de invoering van het coronatoegangsbewijs. Die maatregel is volgens Bits of Freedom "onvoldoende gemotiveerd". Dat het kabinet de invoering van het 2G-beleid, waarbij een negatieve test niet meer volstaat om een QR-code te krijgen, voorlopig heeft uitgesteld, juicht de burgerrechtenorganisatie toe.

'Hele rits aan misstappen'

Grapperhaus krijgt van de vakjury een oeuvreprijs "voor een hele rits aan misstappen" van zijn ministerie. "Het komt niet vaak voor dat we een Lifetime Achievement Award uitreiken, maar dit ministerie heeft het zo bont gemaakt dat wij en onze vakjury eigenlijk geen andere optie zagen", zegt Bits of Freedom-directeur Evelyn Austin.

"Zo maakt demissionair minister Grapperhaus van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) stiekem een nieuwe geheime dienst, overtreedt de politie onder zijn toezicht keer op keer de wet en lijkt onze minister voor Rechtsbescherming compleet spoorloos te zijn."

Grapperhaus heeft zijn Big Brother Award persoonlijk in ontvangst genomen. Demissionair minister De Jonge was daarvoor te druk.

Privacybeschermingsprijs

De Felipe Rodriguez Award, die juist bestemd is voor iemand die zich heeft ingezet voor privacy, ging zondag al naar mensenrechtenadvocaat Nani Jansen Reventlow.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in