Overslaan en naar de inhoud gaan

De Jonge: 'CoronIT wordt registratiesysteem voor vaccinaties'

Om de vaccinaties te kunnen registeren en te plannen, wordt het IT-systeem CoronIT van de GGD aangepast. Dat meldt minister Hugo de Jonge van VWS tijdens het debat over de vaccinatiestrategie.
SARS-Cov-2 vaccin
© Shutterstock
Shutterstock

CoronIT is het ICT-systeem dat GGD’en en laboratoria gebruiken voor de registratie, planning en uitvoering van de coronatesten en voor de rapportage van de testresultaten. Volgens De Jonge is CoronIT het systeem dat het snelst en het makkelijkst aan te passen is. “Het luistert natuurlijk wel nauw”, zegt hij op vragen van Tweede Kamerlid Femke Merel van Kooten - Arissen (vanaf ongeveer 2:14:30). “Als het systeem door een ongeteste verandering niet meer goed werkt, dan ligt de hele logistiek natuurlijk wel plat van het testen. Althans in potentie. Daarom zijn zorgvuldige teststappen ingebouwd.”

Rijksvaccinatieprogramma

Van Kooten – Arissen vraagt zich in het debat af waarom er voor het vaccineren niet gebruik wordt gemaakt van het IT-systeem Praeventis dat nu door de RIVM wordt ingezet voor het Rijksvaccinatieprogramma. De Jonge antwoordt daarop: “Dat is niet wat nu wordt gebruikt door de GGD om afspraken in te plannen. CoronIT komt het dichtst in de buurt van de functionaliteit die nodig is voor deze toepassing.” Volgens de minister is Praeventis een ander soort IT-systeem. “Praeventis is een register. Het gaat om een aanmeldsysteem dat moet worden ontwikkeld.”

Experts zijn verrast door de antwoorden van De Jonge. In een bijdrage op GeenStijl zegt IT-overheidsexpert Rene Veldwijk dat de antwoorden van De Jonge niet kloppen. Volgens hem worden bij andere vaccinatieprogramma’s wel degelijk afspraken gemaakt met Praeventis.

In het debat zegt De Jonge toe in een brief uitgebreide antwoorden te geven over het verschil tussen de verschillende IT-systemen van CoronIT en Praeventis. Die brief volgt voorafgaand aan het eerstvolgende coronadebat in het nieuwe jaar. Een woordvoerder van de GGD liet vorige week aan AG Connect weten dat begin deze week meer duidelijkheid wordt gegeven over de IT-systemen die worden gebruikt voor de vaccinaties.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in