Overslaan en naar de inhoud gaan

Minder nieuwe coronaregistraties door prestatieprobleem GGD-systeem

Doordat te veel gebruikers inlogden in het registratiesysteem HP Zone kampte het systeem met performanceproblemen en werden er gisteren te weinig nieuwe coronameldingen geregistreerd. RIVM maakte gisteren 8123 nieuwe besmettingen bekend. Dat zijn er fors minder dan waarop werd gerekend. Dat komt doordat door performanceproblemen niet alle nieuwe meldingen afkomstig van de GGD’s konden worden verwerkt in HP Zone, zegt een woordvoerder tegen AG Connect.
infected
© CC0 - Pixabay.com
CC0 - Pixabay.com

Het is een andere storing dan afgelopen zaterdag, laat een woordvoerder van de GGD weten. Toen was de automatische verbinding tussen CoronIT en HP Zone uit de lucht. Met CoronIT worden triage, aanvraag, testafname en uitslag ondersteund en geautomatiseerd. De problemen van zaterdag spelen niet langer een rol, zegt een woordvoerder. Er wordt gewerkt aan een structurele oplossing, ondertussen wordt het systeem strak gemonitord.

4000 gebruikers

Nadat een melding in HP Zone terecht komt, wordt deze nog handmatig verwerkt. Dat gebeurt momenteel door vierduizend gebruikers. Daar is het systeem niet op berekend. “We waren nooit uitgegaan van het verwerken van tienduizend besmettingen per dag, dus ook niet van vierduizend gebruikers,” aldus de woordvoerder. Samen met de leverancier, KPN en GGD GHOR Nederland wordt momenteel gewerkt om de performanceproblemen op te lossen en het systeem naar de toekomst toe robuuster te maken.

Het is niet voor het eerst dat de GGD last heeft van een computerstoring. In de zomer was er een technische storing in de informatie-uitwisseling tussen het systeem waarin de uitslagen worden vastgelegd en het systeem van het landelijke afsprakennummer. Daardoor moesten geteste mensen langer wachten op de uitslag van een negatieve test.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in