Management

Branche
datacenter

D66 wil lokale verschillen in regelgeving datacenters gelijktrekken

‘Einde aan lappendeken.’

© Meta
27 september 2022

‘Einde aan lappendeken.’

D66 wil een einde aan lokale regelgeving voor datacenters. Provincies en gemeenten kunnen nu verschillende strategieën hanteren, bijvoorbeeld op het gebied van waterlevering voor de koeling van datacenters. Met landelijke kaders moet de waterkwaliteit in heel Nederland geborgd worden.

D66-Kamerlid Hind Dekker-Abdulaziz diende dinsdag in een Kamerdebat een motie in waarin wordt gesteld dat een lappendeken aan regelgeving moet worden voorkomen. Zo hanteert Provincie Noord-Holland momenteel een eigen strategie voor datacenters. Als het aan Dekker-Abdulaziz pakt de landelijke overheid de regie op.

“De minister heeft eerder aangegeven dat er gewerkt wordt aan kaders. Wat ons betreft moet er in de handreiking staan dat waterkwaliteit moet worden gewaarborgd en dat restwarmte kosteloos moet worden teruggeleverd”, zo vertelt ze aan Binnenlands Bestuur en AG Connect. De kosten moeten zoveel mogelijk voor rekening komen voor de exploiterende bedrijven en niet voor burgers via belastinggeld. Met landelijke kaders kunnen we goede waterkwaliteit landelijk beschermen, want dat is uiteindelijk het water dat uit onze kraan komt."

Dekker-Abdulaziz zegt voorafgaand aan de motie dat ze verschillende signalen heeft ontvangen vanuit provincies en gemeenten. Die partijen geven aan dat er kaders nodig zijn voor waterkwaliteit en voor het terugleveren van restwarmte. “Noord-Holland heeft nu eigen kaders, veel gemeenten zijn daarop op zoek naar duidelijkheid. Voor geluid en uitstoot gelden nu al normen, water kan niet achterblijven.”

Landelijke aanpak 

Groene energie en ruimtelijke inpassing zijn wat Dekker-Abdulaziz betreft lokale kwesties, maar bij waterkwaliteit is dit niet het geval. “Met landelijke kaders kunnen we voorkomen dat de waterkwaliteit in bijvoorbeeld Groningen minder goed is dan in Noord-Holland. Het is een landelijke kwestie die een landelijke aanpak verdient.”

Dat datacenters stellen dat ze nu al iets terugdoen omdat ze restwarme terug leveren, is voor het Kamerlid ‘een doorn in het oog’. “Dat gebeurt via aansluitingen van restwarmteleveranciers die door de belastingbetalers zijn gefinancierd. Ik ben van mening dat de bedrijven iets terug mogen doen en zelf zo’n netwerk moeten aanleggen.”

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.