Overslaan en naar de inhoud gaan

Koelwater datacenters wordt bij watertekort als eerste afgesloten

In het geval van een watertekort in Nederland wordt het koelwater van datacenters als eerste afgesloten. Dat meldt minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers in antwoord op Kamervragen van de VVD.
hosting datacenter
© SAP
SAP

De Kamervragen zijn gesteld door VVD-Kamerlid Minhas, naar aanleiding van het bericht dat een Microsoft-datacenter in Noord Holland meer dan vier keer zoveel water verbruikte dan een jaar eerder.

Juiste water voor juiste gebruik

De branche is er inmiddels van op de hoogte dat het gebruik van koelwater door datacenters is opgenomen onder categorie 4 van de verdringingsreeks. Deze categorisering houdt in dat tijdens watertekorten koelwater voor datacenters als eerste wordt afgekoppeld. Datacenters zullen dus, afhankelijk van de lokale situatie, op zoek moeten gaan naar een alternatief. Dat kan industriewater, grijs water, regenwater of een WKO-installatie (Warmte Koude Opslag) zijn.

Harbers geeft verder aan dat het niet wenselijk is dat datacenters drinkwater, geleverd door een drinkwaterbedrijf, gebruiken om te koelen. “Met de verwachte bevolkingsgroei en de toenemende vraag naar drinkwater, en mede in het licht van de klimaatverandering, is het belangrijk om het juiste water voor het juiste gebruik te bestemmen. Dit laagwaardig gebruik van drinkwater past daar niet in.”

Waterstromen circulair maken 

Het kabinet heeft inmiddels meerdere trajecten ingezet die ervoor kunnen zorgen dat (toekomstige) datacenters minder of ander water gaan gebruiken, zo schrijft Harbers. Het gaat daarbij om het circulair maken van waterstromen en het juiste water inzetten voor het juiste gebruik.

Ook het gebruik van grijs water voor koeling van datacenters wordt onderzocht. Hyperscale datacenters - die veel ruimte, energie en water vragen - worden strikt gereguleerd en zijn volgens minister Harbers nog op slechts op enkele plekken in Nederland mogelijk.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in