Innovatie & Strategie

Security
politie

Cybercrime overtroeft inbraken en overvallen

Sinds 2019 bijna drie keer zoveel cybermisdaden geregistreerd door de politie.

© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com mystic_mabel
18 januari 2023

Sinds 2019 bijna drie keer zoveel cybermisdaden geregistreerd door de politie.

Het aantal inbraken en overvallen in Nederland zit op een historisch dieptepunt, maar cybercrime is flink gegroeid. De totale criminaliteit is bijna gelijk gebleven in vergelijking met 2019, maar digitale misdrijven worden meer gepleegd en meer geregistreerd door de politie.

De Nederlands politie heeft vorig jaar bijna 797.000 misdrijven geregistreerd, wat een stijging van bijna 7% is ten opzichte van 2021. In 2019 waren er in totaal 803.000 aangiftes, meldt het AD nu dat inzage heeft gehad in de misdaadcijfers over 2022. De politie ziet dat de misdaadcijfers toenemen én dat er daarbij een verschuiving plaatsvindt. Klassieke misdaden zoals fysieke inbraken en overvallen blijven vooralsnog laag.

Neveneffect lockdowns

Zo waren er vorig jaar 670 overvallen, wat 43% minder is dan het jaar ervoor én een historisch laag aantal. Ook woninginbraken zijn flink afgenomen: met 38% naar ruim 24.000 gevallen. Het aantal straatroven is ook gedaald: met 34% naar 2.500 stuks. De daling in dit soort klassieke soorten misdaad loopt al jaren, maar is door de coronacrisis flink versterkt, aldus de politie. Gedwongen winkelsluitingen en thuiswerken weerhouden misdadigers van overvallen en inbraken.

Ondertussen nemen digitale misdaden toe, waarbij criminelen op afstand veel meer doelwitten kunnen treffen. Daarbij leidt het weer openen van de maatschappij en economie, met het afnemen van de coronacrisis, nu níet tot een terugkeer van de klassieke misdaad. Online-oplichting en online-fraude zijn sinds het uitbreken van de coronapandemie (begin 2020 in Nederland) sterk gestegen en dat blijkt een blijvende trend te zijn.

Jonge aanwas en vanuit huis

In 2019 heeft de politie 4.715 aangiftes van cybercriminaliteit gekregen, maar vorig jaar waren dat er 13.949. In coronajaar 2021 was dit bijna drie keer zo grote aantal al bijna net zo groot. De politie verklaart dat er sprake is van veel 'jonge aanwas' en een lage drempel om aan cybercrime te beginnen. De benodigde kennis en middelen voor het plagen cybermisdrijven is online goed beschikbaar en uitvoering is makkelijk vanuit huis te doen, legt de politie uit aan het AD.

Lees meer over
8
Reacties
R.Heinen 02 februari 2023 10:28

@Jasper Bakker

Dank voor de reactie. In dit geval gaat het om een verzameling manuscripten welke bij elkaar horen wat een van de redenen is om Google photos te gebruiken naast het feit dat bijbehorende foto's ook op deze manier in de cloud kunnen worden opgeslagen. We zullen in de toekomstige reacties directe links gebruiken naar onderzoeksmanuscripten en videoopnames van promoties wanneer dat mogelijk is.

Jasper Bakker 01 februari 2023 17:06

@R.Heinen
Dus je antwoord op mijn vragen waarom je omslachtig afbeeldingen en (niet-klikbare) links in Google Photos (en Google Drive) zet, is dat universiteiten informatie in de clouds van techreuzen zetten? Techreuzen zoals dus Google, waarvan jij gebruikt maakt met je omweg-linkjes hier in reacties op diverse artikelen van AG Connect.

R.Heinen 01 februari 2023 10:16

@Jasper Bakker

Ter aanvulling op mijn eerdere reactie kun je op https://arxiv.org/pdf/2104.09462.pdf onderzoek vinden. Er is onderzocht welke gegevens Universiteiten tussen begin 2015 en juni 2021 naar de drie grote cloudproviders Amazon, Microsoft en Google stuurden. Vooral Amerikaanse, Britse en Nederlandse universiteiten hebben hun systemen aan Amerikaanse commerciële cloudproviders gekoppeld. In Nederland is het aantal gekoppelde systemen in de jaren tussen 2015 en 2021 opvallend sterk gegroeid. In Nederland is die groei zelfs al ver voor die onderzoeksperiode ingezet. De groei en het algemeen gebruik in Nederland is veel hoger dan in andere Europese landen.

Jasper Bakker 31 januari 2023 10:51

@R.Heinen
Inderdaad, wat ik 'screenshots van boeken' noemde, zijn inderdaad afbeeldingen van covers. Maar waarom beantwoord je nog steeds niet mijn vragen; waarom je zo'n omweg doet/aanreikt? Waarom plaatjes ipv directe links, waarom laat je mensen zoeken op de titel op de cover, waarom niet-klikbare linkjes die óók nog eens naar een omweg leiden (en niet naar de eigenlijke bron, bij bv de Universiteit Twente)?
En waarom noem je ineens "email van universiteitsmedewerkers en studenten te hosten bij Microsoft"?

R.Heinen 31 januari 2023 08:12

@Jasper Bakker

Dank voor de vragen. Wat je 'screenshots van boeken' noemt zijn covers van onderzoeken gedaan op de Universiteit Twente met betrekking tot dit onderwerp. In de meeste gevallen kun je het gehele onderzoek downloaden van https://research.utwente.nl/ door te zoeken op de titel op de cover. Ook zijn er wat foto's te vinden bij dit onderwerp. In de referenties onder de foto's zijn linkjes te vinden welke verwijzen naar achtergrond informatie bij dit onderwerp, zoals opnames van lectures welke bij dit onderp gegeven zijn. Er is gekozen om deze plaatjesinformatie in Google Photos op te slaan, zoals dat de videoopnamen in Vimeo worden opgeslagen en email van universiteitsmedewerkers en studenten te hosten bij Microsoft .

Jasper Bakker 30 januari 2023 09:08

@R.Heinen
Nee, op die link naar Google Photos zijn screenshots van boeken te vinden en dan een rijtje links naar Vimeo-video's, naar bestanden op Google Drive, naar meer foto's op Google Photos en ook nog naar wat YouTube-video's. Waarom deze omwegen, waarom niet direct hier naar de eigenlijke bronnen verwijzen & linken?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.