Overslaan en naar de inhoud gaan

Politiechef: aangiftes en meldingen cybercrime sneller opgepakt

De politie in Oost-Nederland pakt signalen, meldingen en aangiftes van veelvoorkomende cybercrime sneller op. Dat stelden Oscar Dros, politiechef van de Eenheid Oost-Nederland, regioburgemeester Hubert Bruls en hoofdofficier van Justitie John Lucas gisteren tijdens een persbijeenkomst in Arnhem, waar de plannen voor dit jaar gepresenteerd.
© CC0 Pixabay
CC0 Pixabay

Volgens Dros is het geen verrassing dat cybercrime nog steeds grote prioriteit heeft. “Het afgelopen jaar heeft de samenleving kunnen zien dat deze vorm van criminaliteit dichterbij komt en ernstiger is dan veel mensen denken. Daar werd door politie en partners al stevig op ingezet en dat daar gaan we ook in 2019 mee door.” Daarnaast zet de poltitie Oost-Nederland ook fors in op ondermijning.

Politie en OM kondigen aan dit jaar de aanpak van cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit in Oost-Nederland verder te intensiveren. Volgens politiechef Dros heeft de politie in Oost Nederland de afgelopen jaren steeds meer te maken gekregen met cybercrime. “Deze criminaliteit wordt steeds complexer en kent een toename in het aantal slachtoffers, economische schade en financieel gewin. Ook heeft het een grote impact op het veiligheidsgevoel van slachtoffers.”

Beter samenwerken

Daarom moeten de signalen, meldingen en aangiftes van veelvoorkomende cybercrime sneller worden opgepakt. Ook stelt de politiechef dat het Openbaar Ministerie en de verschillende politie-eenheden steeds beter samenwerken met partners om meer inzicht te krijgen in de complexere vormen van cybercrime. “Het is essentieel dat we voldoende kennis hebben van de verschillende vormen van cybercrime. Op punten waar we die kennis nog niet hebben, moeten we die zo snel mogelijk krijgen.”

Het afgelopen jaar deed de politie in Oost Nederland onderzoek waarbij zij de leverancier van cryptofoons op het spoor kwam. Dros: “Via diens server lukte het om versleutelde communicatie tussen criminelen te onderscheppen. Rechercheurs konden meelezen en er werden 258.000 chatberichten onderschept.”

Extra capaciteit

Oost-Nederland krijgt er dit jaar 26 fulltime agenten bij voor de aanpak van cybercrime, waarvan 16fte een speciaal cyberteam gaat vormen dat grote cybercriminelen gaat opsporen. De overige tien agenten zullen worden verdeeld over de districten om de kennis in de basisteams te vergroten en zaken daar aan te pakken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in