Overslaan en naar de inhoud gaan

Kosten cybercrimeschade in Nederland veel hoger dan in buitenland

De financiële schade van cybercrime is veel hoger voor een Nederlands mkb-bedrijf dan voor bedrijven in andere landen. Dat blijkt uit onderzoek van beveiligingsbedrijf ESET Nederland.
phishing geld
© Shutterstock
Shutterstock

Uit het onderzoek van ESET blijkt dat een cyberincident bij een Nederlandse mkb'er gemiddeld zo'n 270.000 euro kost, wat een halve ton meer is dan het wereldwijde gemiddelde, schrijft BNR. Daarentegen is het aantal cyberaanvallen in Nederland wel ongeveer gelijk aan het aantal wereldwijd: tweederde van de ondervraagde bedrijven heeft ervaring met cybercrime.

Dat de kosten voor een aanval hier toch zoveel hoger liggen, heeft volgens ESET Nederland-CEO Dave Maasland meerdere reden, vertelt hij aan BNR. Zo zijn Nederlandse bedrijven erg afhankelijk van IT. Als computers niet meer werken of er gebeurt wat met de IT, dan kan dat flink in de kosten lopen. Daarnaast liggen de lonen in Nederland hoog door de krapte op de arbeidsmarkt. "Dus als iemand gebeld moet worden om een incident te verhelpen, dan loopt dat ook snel in de kosten."

Weinig vertrouwen in weerbaarheid

Daar komt nog bij dat veel mkb-ondernemers volgens het onderzoek weinig vertrouwen hebben in hun eigen digitale weerbaarheid. Volgens Maasland is dat niet gek, omdat de bedrijven voor een 'onmogelijke opgave' staan. Zo hebben zij last van personeelstekorten, is er vaak financiële stress en zijn ze technisch minder volwassen dan grote bedrijven. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in