Overslaan en naar de inhoud gaan

Cybersecurity verenigt alle topsectoren van Nederland

De tien topsectoren van Nederland combineren hun krachten voor cybersecurity in CS4NL om méér te bereiken dan alleen betere cyberweerbaarheid. Het gezamenlijke innovatieprogramma (voorheen het Breed Gedragen Programma Cybersecurity) moet de hele economie van Nederland en de concurrentiepositie op de wereldmarkt versterken. Het budget hiervoor bedraagt enkele tientallen miljoenen.
cybersecurity
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

CS4NL (uitgesproken als: Sie Es for En El) bundelt de cybersecurity-innovatiekracht van alle topsectoren in Nederland. Ons land telt tien van die formeel gedefinieerde gebieden, wat sectoren zijn waarin het Nederlandse bedrijfsleven en onderzoekscentra wereldwijd uitblinken. Naast ICT zijn dit high-tech systemen en materialen (HTSM), agri & food, (groene) chemie, de creatieve industrie, energie, life sciences & health (LSH), logistiek, tuinbouw & uitgangsmaterialen, en tot slot water. Digitalisering is daarbij essentieel en ICT-beveiliging dus ook.

Maatschappelijke transities

Het nieuwe samenwerkingsprogramma gaat vraagstukken op het gebied van cybersecurity oppakken die voortkomen uit grote maatschappelijke transities, zo melden de topsector ICT en securitysamenwerkingsplatform dcypher nu bij de aankondiging van CS4NL. Te denken valt aan de energietransitie, maar ook vernieuwingen in mobiliteit, plus het veilig verplaatsen van medische zorg naar thuissituaties van zorgbehoevenden. In totaal zijn er nu zeven thema's gedefinieerd.

Deze thema’s voor CS4NL hebben relevantie voor de cybersecurityopgaven van minstens twee topsectoren. Hierbij komen diverse ICT-beveiligingskwesties om de hoek kijken, zoals security by design, veilig datagedreven werken, veilige connectiviteit, OT- én IT-security (operationele technologie en informatietechnologie), cyberrisicomanagement, systeem- en ketenveiligheid, plus nog awareness, kennis en vaardigheden op het gebied van cyberzaken.

Telezorg en windmolens

Voor de zeven thema's zijn al verdiepende praktische probleemstellingen gedefinieerd. Van deze zogeheten 'use cases' zijn er nu twaalf al uitgewerkt. Voorbeelden zijn veilige digitalisering van patiëntenzorg op afstand, zekerheid over de juistheid van sensordata van windmolenparken (wat dan dient voor veilig onderhoud en leveringszekerheid van energie) en het beter begrijpen van de steeds complexere IT- en OT-systemen en netwerken die nodig zijn voor maatschappelijke sectoren als energie, waterbeheer en tuinbouw.

Voor het oppakken van de genoemde brede, sectordoorkruisende (of: topsectoroverstijgende) thema's gaat het programma efficiënte ketens voor samenwerking optuigen. Daarbij werkt CS4NL ook aan het bevorderen van kennis en innovatie voor cybersecurity. Speerpunten hierin zijn het bundelen van vraag én aanbod voor specifieke vraagstukken, het organiseren van een ecosysteem "langs de hele valorisatieketen" en het vrijmaken van nieuwe financiële middelen. Laatstgenoemde moet dan komen uit bestaande budgetten en instrumenten voor het bevorderen van innovatie.

Breder belang van beveiliging

Behalve een defensieve benadering wordt ook een vooruitstrevende rol beoogd. “Het overkoepelende doel van CS4NL is niet alleen het versterken van de cyberweerbaarheid van Nederlandse organisaties. Het effect gaat namelijk zijn dat we er de Nederlandse economie en concurrentiepositie in de wereld mee versterken,” stelt Frits Grotenhuis, directeur Topsector ICT. Het geschatte budget voor CS4NL bedraagt 27 tot 36 miljoen euro over de komende vijf jaar.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in