Overslaan en naar de inhoud gaan

Stress laat veel cybersecurityspecialisten nadenken over stoppen

De afgelopen maanden is er een snelle toename van ransomware-aanvallen, betalingsfraude, bedrijfsspionage, diefstal van intellectueel eigendom en desinformatiecampagnes. Gecombineerd met structurele onderbezetting leidt dit steeds vaker tot burnout-gevallen in cybersecurityteams en individuele specialisten die aangeven binnen twee jaar te willen stoppen met dit werk.
chaos
© Shutterstock
Shutterstock

Het zijn alarmerende resultaten van een onderzoek dat IT-beveiliger Mimecast hield onder 1.100 cybersecurityspecialisten wereldwijd. ZDNet sprak erover met Johan Dreyer, de CTO EMEA van het bedrijf. Dreyer vreest voor een domino-effect in de sector als er geen maatregelen worden genomen. Hij pleit voor meer budget bij organisaties om personeel op te leiden en bewust te maken van de dreigingen. Verder denkt hij dat de inzet van kunstmatige intelligentie kan helpen de druk op de beveiligingsteams te verminderen.

Grote gevolgen bij aanval

Net als eerder onderzoek van Northwave constateert Dreyer dat ransomware-aanvallen vaak grote psychische gevolgen hebben voor de mensen die de problemen daarvan moeten oplossen. Uit het onderzoek van Mimecast zegt 64% van de ondervraagden dat ze het afgelopen jaar minimaal met een ransomware-aanval te maken kregen en 77% zei dat het aantal cyberaanvallen op hun bedrijf was toegenomen of gelijk gebleven sinds 2021. Meer dan de helft (54%) van de respondenten heeft ervaren dat ransomware een negatief effect heeft gehad op hun geestelijke gezondheid en 56% zegt dat de stress elk jaar toeneemt. Ruim een derde van de ondervraagde leidinggevenden zegt dat het na een aanval lastiger is nieuw IT-personeel te krijgen wat de druk nog extra verhoogt, want een derde van de teams zegt dat mensen na een aanval uitvallen met burnout-klachten.

Druk verlichten

Training zowel in basisvaardigheden als in kennis over de nieuwste aanvalsmethodes kan helpen om problemen te voorkomen, denkt Dreyer, maar daarvoor moeten organisaties wel budget vrij maken. Net zoals cybercriminelen steeds vaker kunstmatige intelligentie (AI) inzetten om het succes van hun aanval te vergroten, moeten organisaties meer investeren in AI om beveiligingssystemen te optimaliseren en beveiligingsspecialisten te helpen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in