Beheer

Security
stress

Ransomware-aanval heeft ook grote psychische impact

Onderzoek: slachtoffers hebben jaar later nog klachten zoals burn-out en slapeloosheid.

© Shutterstock G-Stock Studio
19 oktober 2022

Een ransomware-aanval heeft een grote impact op slachtoffers, maar niet alleen omdat de bedrijfsvoering langere tijd stil komt te liggen en het veel geld kost. Werknemers en managers kunnen zelf ook last krijgen van psychische klachten, die in veel gevallen zelfs zo erg zijn dat er professionele hulp voor nodig is. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van informatiebeveiligingsbedrijf Northwave.

Northwave staat onder meer andere bedrijven bij tijdens een ransomware-aanval. “Doordat je er met je neus bovenop zit, krijg je een beeld van wat dat doet met de slachtoffers”, vertelt Inge van der Beijl. Zij is van huis uit psycholoog en director behaviour & resilience bij Northwave. Vanuit die functie was ze betrokken bij het onderzoek. “We zien in de eerste week van een incident mensen in huilen uitbarsten of met deuren slaan omdat ze boos zijn.”

Omdat er nog weinig onderzoek gedaan was naar de psychische gevolgen van zo’n aanval, besloot het bedrijf dit zelf te doen. Daarvoor werden drie studies uitgevoerd: er zijn vragen gesteld aan het eigen CERT, er zijn interviews afgenomen met directie en IT-verantwoordelijken bij vijftien slachtofferbedrijven in allerlei verschillende sectoren en van allerlei verschillende groottes. Inmiddels zijn er 315 antwoorden binnen. De gebruikte vragenlijst is ontwikkeld en gevalideerd voor posttraumatische stressstoornis en trauma’s.

Uit het onderzoek – dat tijdens het cybersecurity-evenement ONE Conference werd gepresenteerd -  blijkt nu dat de mentale impact groot en langdurig is. “We zien dat een op de zeven werknemers die direct of indirect betrokken zijn, na enkele maanden nog steeds zodanige klachten heeft dat ze boven de klinische grens uitkomen waarbij professionele hulp nodig is. Dat is veel meer dan wij dachten, ook omdat het in de brede populatie is”, vertelt Van der Beijl. De mensen hebben onder meer last van slapeloosheid, verhoogde bloeddruk en piekeren.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!