Overslaan en naar de inhoud gaan

Checktool voor Windows 11 alvast te downloaden

Vlak voor de officiële komst van Windows 11 brengt Microsoft een 'stille release' van zijn controletool voor hardwarecompatibiliteit met het nieuwe besturingssysteem. De PC Health Check-app is met een directe downloadlink te halen uit de Microsoft Store en daarmee nu beschikbaar voor mensen die geen Windows Insider zijn.
PC Health Check-app
© Microsoft
Microsoft

De nieuwe versie van de tool biedt gebruikers en beheerders meer details over waarom een computer of tablet wel of niet in aanmerking komt voor Windows 11. De initiële release van de checktool was erg karig en een snel uitgebrachte verbetering bood nog altijd weinig bruikbare informatie, over waarom een systeem niet voldoet. Microsoft heeft de tool toen gauw ingetrokken en werkt sindsdien aan verbetering.

Aftellen is begonnen

Windows 11 komt op dinsdag 5 oktober officieel uit. Het is dan beschikbaar als gratis upgrade voor installaties van Windows 10 waarvan de hardware door Microsoft geschikt wordt geacht. De lat voor 11 ligt relatief hoog; computers van vóór 2019 vallen in wezen buiten de boot. Recent heeft Microsoft nog een kleine aanpassing gedaan aan de systeemvereisten voor Windows 11.

De verbeterde controletool heeft deze aanpassing meegenomen en biedt gebruikers wat meer nuttige informatie. Zo geeft de PC Health Check-app nu concrete tips over wat er valt te doen om een incompatibele pc toch te laten voldoen aan de lijst van geëiste hardware. Bijvoorbeeld het inschakelen van Secure Boot, of het activeren van de TPM-chip als een systeem die wel heeft. Een review door Ars Technica merkt op dat de tool nog altijd vrij slecht is in het deduceren van de leeftijd van een pc.

Plus nog beheerderstool

Microsoft heeft eind augustus al aangegeven dat de verbeterde checktool in september moet uitkomen. Gebruikers en beheerders kunnen dan kijken of hun hardware voldoet aan de systeemvereisten die Microsoft stelt voor de opvolger van Windows 10. Lang niet alle computers die 10 draaien, kunnen of mogen upgraden naar 11. Begin september heeft het softwarebedrijf ook een aparte tool voor hardwarecontrole beloofd waarmee hele pc-vloten zijn te controleren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in