Beheer

Windows
Windows 11-laptop

Verbeterde checktool voor Windows 11 komt in september

Nu eerst preview van snel ingetrokken controletool voor Windows 11.

© Microsoft
30 augustus 2021

Nu eerst preview van snel ingetrokken controletool voor Windows 11.

Microsoft test nu de bijgewerkte versie van zijn PC Health Check-tool voor Windows 11 door deze als preview aan te bieden. De tool moet komende maand opnieuw uitkomen, zodat gebruikers en beheerders hun hardware dan kunnen controleren op compatibiliteit met de opvolger van Windows 10.

De controletool voor Windows 11 is al eind juni uitgebracht, maar liet toen nogal te wensen over. Zo gaf de check-app van Microsoft slechts een summiere melding wanneer een desktop, laptop of tablet niet compatibel was. De reden daarvoor werd echter niet gegeven, waardoor het onduidelijk was of een component vervangen dan wel uitbreiden uitkomst kan bieden. Enkele dagen na het uitbrengen, heeft Microsoft de tool geheel teruggetrokken.

Paar processors meer

De verbeterde release, die nu in bèta is, moet meer en duidelijke informatie geven. Daarnaast zal de tool nu ook de aangepaste hardwarevereisten omvatten. Microsoft heeft de afgelopen maanden namelijk tests uitgevoerd en telemetriedata van Windows Insiders bekeken, en op basis daarvan zijn lijst van ondersteunde processors iets aangepast.

Deze uitbreiding van de processorlijst voor Windows 11 komt neer op een drietal kleine toevoegingen. Daarbij valt op dat Microsofts eigen touch-workstation Surface Studio 2 nu wel ondersteund wordt voor upgraden naar Windows 11. Voorheen viel dat systeem met een vanaf-prijs van 4.149,00 euro onder de grens van de minimale vereisten die Microsoft stelt. Een opvolger voor die krachtige computer met kantelbaar scherm is nog niet aangekondigd.

Hardwarevervanging?

De toevoeging van drie processorreeksen (Intel Core X, Intel Xeon W, en Intel Core 7820HQ) breidt het bereik van Windows 11 echter niet dramatisch uit. Veel computers die vóór 2019 op de markt zijn gebracht, voldoen niet aan de minimale vereisten. Upgraden naar Windows 11 zou voor bedrijven en consumenten dus een hardwarevervanging betekenen. De vraag is of dit strookt met de afschrijvingstermijn van pc's.

Ondertussen loopt de ondersteuning voor Windows 10 nog wel enkele jaren door. Microsoft belooft zijn huidige besturingssysteem nog te onderhouden tot in oktober 2025. Deze einddatum voor Windows 10 is vlak voor de officiële onthulling van Windows 11 - en flinke speculatie daarover - breed in de aandacht gekomen. Daarna is echter gebleken dat die houdbaarheid lang geleden al eens door Microsoft is genoemd: bij het uitbrengen van de allereerste release van Windows 10, in juli 2015.

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.