Beheer

Windows
Microsoft Endpoint Manager

Beheerders krijgen eigen controletool voor Windows 11

Deze maand komt compatibiliteitscontrole voor pc-vloten.

© Microsoft
2 september 2021

Deze maand komt compatibiliteitscontrole voor pc-vloten.

Microsoft gaat beheerders van pc-omgevingen voorzien van een apart middel om hun clientcomputers te controleren op compatibiliteit met Windows 11. Die gratis upgrade voor Windows 10 is vanaf 5 oktober beschikbaar, maar mag niet draaien op elke huidige pc-configuratie.

De aankomende tool staat los van de PC Health Check-app die eind juni even is uitgekomen, en toen gauw weer is ingetrokken. Die compatibiliteitstool moet deze maand opnieuw uitkomen, in een verbeterde versie. De aanvankelijke release gaf eindgebruikers een goedkeuring of afwijzing van hun huidige pc zonder dat er voor afwijzing uitleg werd gegeven.

Bijwerken voor beveiliging

Voor beheerders bij bedrijven en andere grootgebruikers van Windows 10 brengt Microsoft deze maand een aparte tool uit. Het gaat om de september-release van Endpoint Manager, wat diverse beheerdiensten omvat zoals Intune, Configuration Manager, Desktop Analytics en Windows Autopilot. Dit alles valt onder het cloudaanbod Microsoft 365.

"Een van de meest voorkomende uitdagingen in het beheren van endpoints is ze bijgewerkt te houden om te zorgen voor een veilige gebruikerservaring", stelt Microsoft in een blogpost over de nieuwe release van Endpoint Manager. Met de komst van Windows 11 nabij (op 5 oktober) moeten beheerders wel weten welke van hun apparaten klaar zijn voor een upgrade, aldus Microsoft.

Wel/niet voldoen voor 11

De beheertool van de Windows-maker krijgt daarvoor een 'Windows metric' die in kaart brengt hoeveel systemen nog oudere versies van Windows draaien. Beheerders kunnen dan zien welke apparaten wel of niet voldoen aan de systeemvereisten voor Windows 11, en op welke componenten de compatibiliteit strandt.

Afhankelijk van hoe de bewuste clientcomputers worden beheerd (met Configuration Manager, Intune of een ander beheerpakket) krijgen beheerders dan stappen aangedragen voor het upgraden van Windows. Veel in gebruik zijnde computers met Windows 10 vallen komen niet in aanmerking voor opwaarderen naar Windows 11. Dit betreft systemen van vóór 2019.

Processorscheidslijn

Microsoft heeft namelijk een streep getrokken qua hardwarevereisten waarbij vooral de minimaal benodigde processor voor een scheiding zorgt. Alleen Intel-processors van de achtste generatie, AMD Zen-processors van de tweede generatie, en Qualcomm ARM-chips in de 7- en 8 Series voldoen voor Windows 11. Recent heeft Microsoft wel een drietal toevoegingen gedaan aan deze CPU-lijst.

Windows 11-check in Endpoint Manager

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.