Innovatie & Strategie

Windows 10
ThinkPad X1 Fold

CES2020: wachten op Windows 10X

Techbeurs CES brengt ook dubbelscherms en vouwbare laptops, waar nog wat aan ontbreekt.

© Lenovo
9 januari 2020

Techbeurs CES brengt ook dubbelscherms en vouwbare laptops, waar nog wat aan ontbreekt.

De hype zwelt aan voor laptops (en tablets) die uitklapbaar zijn, en daar dubbele of opvouwbare schermen voor hebben. Op elektronicabeurs CES die nu plaatsvindt in Las Vegas tonen diverse fabrikanten hun innovatieve ontwerpen, waarbij ze nog wat worden ingetoomd door Windows 10. Microsoft werkt nog aan de nieuwe Windows-variant 10X die speciaal voor dergelijke 'opvouwsystemen' wordt ontwikkeld.

Lenovo bijt de spits af als één van de fabrikanten die aan de slag wil met Windows 10X. De grote pc-producent heeft op de CES deze week de Fold-uitvoering van zijn ThinkPad X1-laptoplijn aangekondigd. Die opvouwbare laptop heeft een enkel scherm wat in het midden 'knikt', maar draait in eerste instantie Windows 10 Pro. De X1 Fold komt later uit in een uitvoering met de 10X-variant van Microsoft besturingssysteem. Lenovo showt die alvast op zijn stand op de CES, waar techsite Neowin een eerste indruk van (een alpha-versie van) 10X heeft opgedaan.

'Schreeuwen om 10X'

Neowin heeft net hiervoor al de eerst uitkomende X1 Fold met Windows 10 Pro uitgeprobeerd. De conclusie daarvan is dat het apparaat tekort komt door het reguliere Windows. "Windows 10 Pro is simpelweg niet gemaakt voor apparaten met deze form factor", schrijft de redacteur. Toch rust Lenovo zijn vouwbare computer eerst uit met het gewone Windows, omdat 10X nog niet af is. Ook techsite The Verge stelt dat dual-screen laptops schreeuwen om 10X. Op CES hebben ook Intel en Dell elk dubbelscherms en vouwbare laptops getoond.

Overigens houdt Lenovo de eerst op de markt komende uitvoering met 10 Pro aan wanneer het de laptop uitbrengt met 10X. Dit omwille van compatibiliteit met oudere Windows-applicaties, voor bedrijven. Officieel zal 10X wel compatibel zijn met reguliere Win32-applicaties, maar die draaien in het nieuwe besturingssysteem dan in aparte containers. Dit dient om hun energieverbruik te kunnen intomen, wist The Verge eerder al te melden. Wellicht kan dit bedrijfsapplicaties in de weg zitten, hoewel daar nog niets over bekend is.

Upgradebaar?

Microsoft wil Windows 10X tegen het einde van dit jaar gereed hebben, zodat het op tijd is voor het shoppingseizoen voor de kerstperiode. Dit heeft het bedrijf in oktober vorig jaar laten weten toen het 10X onthulde samen met zijn eigen vouwbare tablet: de Surface Neo. Dat aankomende nieuwe apparaat was bij die persaankondiging één van de verrassingen, naast een Surface-tablet met ARM-processor én een dubbelscherms smartphone.

Eerstgenoemde Microsoft-product is inmiddels al op de markt, maar de Surface-smartphone komt pas later in 2020 uit en draait Android. Voor vouwbare apparaten met Intel-processors houdt Microsoft het bij zijn eigen Windows. Het is nog de vraag of het daarvoor in de maak zijnde Windows 10X als upgrade valt uit te voeren voor Windows 10 Pro. Bij de aankondiging in oktober wist The Verge te melden dat bestaande Windows 10-computers níet zijn te upgraden naar 10X. Het is onduidelijk of dit ook slaat op nieuwe laptops en tablet met dubbele of opvouwbare schermen.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.