Innovatie & Strategie

Personal Tech
Surface Duo

Microsoft verrast met dubbelscherms Surface-phone

Microsoft waagt zich aan smartphones; met dualscreen én Android-apps.

© Microsoft
2 oktober 2019

Microsoft waagt zich aan smartphones; met dualscreen én Android-apps.

Ondanks uitgelekte informatie over het Surface-event weet Microsoft nog te verrassen. Tweemaal. Eerst met de eigen smartphone Surface Duo, die een vouwbaar dubbel scherm heeft. En dan met de onthulling dat het hiervoor samenwerkt met Google; om Android-apps te laten draaien op deze nieuwe Microsoft-phone.

"Dit is een Surface-apparaat", benadrukt chief product officer Panos Panay van Microsofts divisie voor devices. Hij doelt daarmee op het typerende Surface-ontwerp, waardoor de Duo een kleinere uitvoering lijkt van de woensdag ook onthulde dubbelscherms tablets Surface Neo. Panay vermijdt met zijn benadrukking van 'Surface' ook de indruk dat dit een Windows-smartphone zou zijn.

Microsoft bovenop Android

Want dat is de Duo niet: het volgend jaar komende apparaat draait namelijk Android. Dit in tegenstelling tot de uitklapbare Surface Neo: die draait een aparte uitvoering van Windows met de naam 10X. De Duo is standaard wel voorzien van Microsofts productiviteits-apps voor Android. De Surface-maker benadrukt dan ook de werkmogelijkheden en naadloze aansluiting op reeds gebruikte Microsoft-software, -services en bestaande computers.

De twee 5,6 inch schermen van de Duo zijn 360 graden te draaien en vormen 'platgeplakt' een 8,3 inch tablet. Volgens techmagazine Wired, die een preview van de Duo heeft gekregen vóór de onthulling van vandaag, is de gebruikte ARM-processor een Snapdragon 855 van Qualcomm. Het algehele ontwerp van Microsofts uitklap-phone is nog niet vastgelegd: onder meer de aanwezigheid van een achter-camera staat nog ter discussie.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.