Development

Zakelijke software
Windows XP

'Broncode Windows XP gelekt via internetforum 4Chan'

Gelekte broncode mogelijk beveiligingsrisico voor Windows.

25 september 2020

Gelekte broncode mogelijk beveiligingsrisico voor Windows.

De broncode van Windows XP is mogelijk gelekt op het internetforum 4Chan. De lekker claimt daar twee maanden te hebben gespendeerd aan het compilen van een collectie gelekte Microsoft-broncode. Het resultaat verscheen vandaag als torrent op het forum. Mogelijk is daarmee een beveiligingsrisico voor huidige Windows-systemen ontstaan. 

De geplaatste collectie bevat maar liefst 43 GB aan data, schrijft BleepingComputer. Niet alleen zou daar de broncode van Windows XP inzitten, maar ook die van Windows Server 2003 en diverse oudere versies van Windows. Daarnaast bevat de torrent een map met een collectie video's over samenzweringen over Bill Gates. De lekker claimt dat de broncode van Windows XP al jaren onder hackers gedeeld wordt. 

Of de broncodes inderdaad die van Windows zijn, is niet duidelijk. BleepingComputer zegt de code in te hebben gezien, maar geen manier te hebben om te bevestigen dat dit de daadwerkelijke broncode voor Windows XP of Windows Server 2003 is. Microsoft heeft nog niet gereageerd op het lek.

Potentieel security-probleem

Mocht het inderdaad om de broncode gaan, dan is dat mogelijk een beveiligingsrisico voor huidige versies van Windows. Broncode kan namelijk ook door kwaadwillenden gebruikt worden om te zoeken naar niet ontdekte gaten in het besturingssysteem. Gebruiken huidige versies van Windows nog code uit Windows XP, dan zijn die gaten mogelijk ook aanwezig in Windows 10.

Vorig jaar werd duidelijk dat Windows XP in ieder geval nog altijd de basis is voor het CBR-systeem voor de afhandeling van rijbewijsverlenging en -keuring. Dat systeem moest in 2016 al vervangen worden, maar in 2019 bleek dat nog altijd niet te zijn gebeurd. De computers die nog met Windows XP werken zijn niet met het internet verbonden. 

Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
1
Reacties
Bop 05 oktober 2020 15:18

Zucht, 'goede daad' van die eikel(s).

Zucht, hoe moeilijk is het om eens een nieuw OS op je PC's te zetten CBR?
Binnen 5 jaar...

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.