Overslaan en naar de inhoud gaan

'Broncode Windows XP gelekt via internetforum 4Chan'

De broncode van Windows XP is mogelijk gelekt op het internetforum 4Chan. De lekker claimt daar twee maanden te hebben gespendeerd aan het compilen van een collectie gelekte Microsoft-broncode. Het resultaat verscheen vandaag als torrent op het forum. Mogelijk is daarmee een beveiligingsrisico voor huidige Windows-systemen ontstaan.
Windows XP

De geplaatste collectie bevat maar liefst 43 GB aan data, schrijft BleepingComputer. Niet alleen zou daar de broncode van Windows XP inzitten, maar ook die van Windows Server 2003 en diverse oudere versies van Windows. Daarnaast bevat de torrent een map met een collectie video's over samenzweringen over Bill Gates. De lekker claimt dat de broncode van Windows XP al jaren onder hackers gedeeld wordt.

Of de broncodes inderdaad die van Windows zijn, is niet duidelijk. BleepingComputer zegt de code in te hebben gezien, maar geen manier te hebben om te bevestigen dat dit de daadwerkelijke broncode voor Windows XP of Windows Server 2003 is. Microsoft heeft nog niet gereageerd op het lek.

Potentieel security-probleem

Mocht het inderdaad om de broncode gaan, dan is dat mogelijk een beveiligingsrisico voor huidige versies van Windows. Broncode kan namelijk ook door kwaadwillenden gebruikt worden om te zoeken naar niet ontdekte gaten in het besturingssysteem. Gebruiken huidige versies van Windows nog code uit Windows XP, dan zijn die gaten mogelijk ook aanwezig in Windows 10.

Vorig jaar werd duidelijk dat Windows XP in ieder geval nog altijd de basis is voor het CBR-systeem voor de afhandeling van rijbewijsverlenging en -keuring. Dat systeem moest in 2016 al vervangen worden, maar in 2019 bleek dat nog altijd niet te zijn gebeurd. De computers die nog met Windows XP werken zijn niet met het internet verbonden. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in