Management

Software-ontwikkeling
lesauto

Windows XP nog steeds basis onder rijbewijssysteem

Nieuw systeem bij CBR kost nu al 5 keer meer dan begroot en is niet af.

© CC BY-SA 2.0 - flickr.com Jos @ FPS-Groningen
19 april 2019

Nieuw systeem bij CBR kost nu al 5 keer meer dan begroot en is niet af.

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) laat een nieuw systeem ontwikkelen voor de afhandeling van rijbewijsverlenging en -keuring. De extreme kostenoverschrijding van het systeem is niet gemeld aan het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Het systeem had al in 2016 klaar moeten zijn. Er was bij de start een budget in 2014 een budget van 7 miljoen euro voor gereserveerd, maar de kosten zijn inmiddels opgelopen tot 34 miljoen. In 2017 heeft het CBR gerapporteerd dat er een kostenoverschrijding van 44 procent was, maar daarna is het ministerie niet meer ingelicht, toont een onderzoek van het BNN-VARA-programma Zembla aan.

De Tweede Kamer heeft inmiddels minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur om opheldering gevraagd. Op 8 mei volgt een debat.

Systeem draait noodgedwongen
op Windows XP

Het haperende systeem leidde inmiddels tot lange wachttijden voor mensen die hun rijbewijs willen verlengen en daarvoor gekeurd moeten worden. Zo kunnen bijvoorbeeld 120 oudere beroepschauffeurs niet meer werken omdat ze geen geldig rijbewijs meer hebben. Het CBR moet noodgedwongen doorwerken met oudere systemen die gebruik maken van Windows XP als besturingssysteem en een Oracle 9 database. Voor beiden zijn respectievelijk al 5 en 9 jaar geen veiligheidsupdates meer beschikbaar en de data van rijbewijshouders zijn dus onveilig opgeslagen. De betreffende computers zijn echter niet met internet verbonden.

Het probleem is dat het nieuwe systeem erg complex is geworden en bovendien gemaakt in programmeertalen waar geen programmeeurs meer voor te vinden zijn. Volgens Zembla zijn alle beschikbare specialisten aan de slag bij de Belastingsdienst. Daarom moeten nu zelfs programmeurs uit Vietnam worden ingevlogen.

De minister heeft toegezegd de kwestie tot de bodem uit te zoeken. Voorafgaand aan het kamerdebat belooft ze de Tweede Kamer schriftelijk te informeren.

Lees meer over
3
Reacties
Bop 29 april 2019 21:16

Welke talen?

Jan van der Zanden 23 april 2019 14:47

Ik kan het slechte nieuws over het CBR niet rijmen. Mijn formulieren voor medische keuring kreeg ik binnen 10 minuten na de online aanvraag. Dit betrof de verlenging van een BCDE rijbewijs.
Na mijn medische keuring, die ik binnen een week makkelijk kon afspreken, kreeg ik binnen 1 minuut, dus nog voor dat ik thuis was, al van het CBR een mail waarmee ik bij de gemeente mijn rijbewijs verlening kon aanvragen.
Kortom wachttijd CBR 0,0. Totale doorlooptijd minder dan 3 weken.
Bij de gemeente duurde het nog het langst: één week.

cyberiad 19 april 2019 13:41

Hoe kun je nu bedenken dat je een NIEUW systeem gaat ontwikkelen in een programmeertaal waar geen programmeur meer voor te vinden is? Dat is toch het inbakken van falen?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.