Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows XP nog steeds basis onder rijbewijssysteem

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) laat een nieuw systeem ontwikkelen voor de afhandeling van rijbewijsverlenging en -keuring. De extreme kostenoverschrijding van het systeem is niet gemeld aan het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
lesauto
© CC BY-SA 2.0 - flickr.com
CC BY-SA 2.0 - flickr.com

Het systeem had al in 2016 klaar moeten zijn. Er was bij de start een budget in 2014 een budget van 7 miljoen euro voor gereserveerd, maar de kosten zijn inmiddels opgelopen tot 34 miljoen. In 2017 heeft het CBR gerapporteerd dat er een kostenoverschrijding van 44 procent was, maar daarna is het ministerie niet meer ingelicht, toont een onderzoek van het BNN-VARA-programma Zembla aan.

De Tweede Kamer heeft inmiddels minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur om opheldering gevraagd. Op 8 mei volgt een debat.

Systeem draait noodgedwongen
op Windows XP

Het haperende systeem leidde inmiddels tot lange wachttijden voor mensen die hun rijbewijs willen verlengen en daarvoor gekeurd moeten worden. Zo kunnen bijvoorbeeld 120 oudere beroepschauffeurs niet meer werken omdat ze geen geldig rijbewijs meer hebben. Het CBR moet noodgedwongen doorwerken met oudere systemen die gebruik maken van Windows XP als besturingssysteem en een Oracle 9 database. Voor beiden zijn respectievelijk al 5 en 9 jaar geen veiligheidsupdates meer beschikbaar en de data van rijbewijshouders zijn dus onveilig opgeslagen. De betreffende computers zijn echter niet met internet verbonden.

Het probleem is dat het nieuwe systeem erg complex is geworden en bovendien gemaakt in programmeertalen waar geen programmeeurs meer voor te vinden zijn. Volgens Zembla zijn alle beschikbare specialisten aan de slag bij de Belastingsdienst. Daarom moeten nu zelfs programmeurs uit Vietnam worden ingevlogen.

De minister heeft toegezegd de kwestie tot de bodem uit te zoeken. Voorafgaand aan het kamerdebat belooft ze de Tweede Kamer schriftelijk te informeren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in