Overslaan en naar de inhoud gaan

Brand Franse cloudprovider lijkt veroorzaakt door waterlekkage

Gebrek aan informatie van cloudprovider OVHcloud zorgt ervoor dat de oorzaak voor de grote brand van maart vorig jaar niet definitief valt vast te stellen. Het onderzoeksrapport van de Franse instantie voor industriële risico's, BEA-RI, geeft wel hints voor een mogelijke oorzaak: waterlekkage. Dit zou zijn opgetreden in een omvormer in het datacenter te Straatsburg. Maar er was meer mis.
OVHvloud (voorheen OVH)
© OVHvloud
OVHvloud

In het rapport, dat eind vorige maand is uitgekomen, wordt ook vermeld dat nog drie factoren een rol hebben gespeeld in de felle, uitslaande brand, schrijft The Register. Zo had OVHcloud geen automatisch brandblussysteem, was er vertraging in het afsluiten van de elektriciteit en bleek het ontwerp van het datacentergebouw in wezen 'brandbevorderend' te zijn.

Fundamentele fouten

Door de brand in maart vorig jaar is toen de SBG2-faciliteit van OVHcloud (toen nog OVH geheten) geheel vernietigd, waarna SBG1 ook afgeschreven moest worden. De schade aan die andere datacenterfaciliteit was dermate groot dat herstel niet meer haalbaar was. Het leek er toen al op dat het datacenterontwerp, gebaseerd op gestapelde zeecontainers, sinds problemen in 2017 niet is aangepast. Miljoenen websites zijn platgelegd door de flinke vuurramp van maart 2021.

Nu geeft het onderzoeksrapport van BEA-RI (bureau voor onderzoek naar en analyse van industriële risico's) verdere onderbouwing voor de theorie dat er fundamentele gebreken en fouten waren bij OVH. In maart dit jaar is er al onderbouwing gekomen in het rapport van de lokale brandweer. Toen is het gebrek aan automatisch aanslaande blusinstallatie en ontbreken van automatische stroomafsluiting aan het licht gekomen. Plus de aanwezigheid van een houten plafond dat slechts een uur bestand was tegen brand en twee binnenplaatsen in het gebouw die de uitslaande brand hebben 'doorgeleid'.

Geen data

De brand is in ieder geval ontstaan in de elektriciteitsruimte van het OVHcloud-gebouw, wat ook is te zien op beelden van het videobewakingssysteem dat de cloudaanbieder wel had. Het rapport van BEA-RI bevat foto's (op pagina 23) van het moment dat de brand daar begon. Daarbij wordt geen definitieve oorzaak aangewezen, maar wordt wel opgemerkt dat er hoge vochtmetingen waren bij één van de omvormers in het uur voordat de brand ontstond.

Feit is dat er een elektrische storing is opgetreden bij een systeem voor noodstroomvoorziening (UPS2, Uninterruptible Power Supply) en de daarmee verbonden accu's. Dat noodsysteem en de daaraan gekoppelde accu's bevonden zich niet in dezelfde ruimte. De Franse onderzoeksinstantie BEA-RI heeft OVHcloud gevraagd naar de operationele parameters van de omvormers op het moment van de uitval en daarna uitgebroken brand. Dit om een helder beeld te krijgen van de omstandigheden in de ruimte waar het allemaal is begonnen. OVH heeft die gegevens kennelijk niet, want het informatieverzoek blijkt niet ingewilligd.

Waterlekkage, of onderhoud, of iets anders

Mogelijk dat de hoge vochtmetingen wijzen op fouten in de metingen voor de bewuste datacenterruimte. Maar het is ook mogelijk dat er waterlekkage was, die dan voor interne kortsluiting heeft gezorgd in een omvormer. Dit zou dan overeenkomen met de geobserveerde schade in het clouddatacenter van het Franse bedrijf. Er zijn echter nog andere verklaringen die hout snijden. Zoals een mogelijke fout gemaakt tijdens het onderhoud dat diezelfde ochtend plaatsvond, of gebruik van de omvormer buiten het normale bereik van dat stroomsysteem, vermeldt het onderzoeksrapport nog.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in