Beheer

Cloud
it-kort

IT-kort: o.a. Eerste tweet tikt 2,9 miljoen dollar aan

Kort IT-nieuws van vandaag.

22 maart 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:


 

Unit4 overgenomen voor 2 miljard dollar

Unit4

IT-dienstverlener Unit4 komt in handen van investeerder TA Associates voor een bedrag rond de 2 miljard dollar. De exacte financiële details zijn niet bekend gemaakt, volgens een bericht op de financiële persdienst van Bloomberg.

De huidige grootaandeelhouder Advent International verkoopt zijn belangen in het bedrijf, meldt Bloomberg. Deze investeerder was eigenaar sinds 2014. TA Associates doet de overname samen met Partners Group neemt een minderheidsbelang.

Voor de dagelijkse gang van zaken zal er bij Unit4 niet veel veranderen. CEO Mike Ettling blijft het bedrijf leiden. Er komt het accent te liggen op het verder versnellen van de ontwikkeling van een "people-centric ERP". Unit4 maakt gebruik van een multi-tenant cloud model gebaseerd op een API-architectuur. Het is alleen te gebruiken via Microsoft Azure. Er is verder een sterke integratie met de productiviteitsapplicaties van Microsoft, merkt The Register op. (TDO)


 

Discord onderzoekt lucratieve overname

Discord
© Shutterstock - Postmordern Studio

Het samenwerkings- en communicatieplatform Discord onderzoekt naar verluidt overnameopties die de eigenaren mogelijk 10 miljard dollar opleveren.

Discord zou ongevraagde biedingen hebben gehad van verschillende geïnteresseerden, meldt Venturebeat. Volgens een van de bronnen zou zelfs al met één partij een exclusieve onderhandeling zijn gestart. Dat zou betekenen dat de overnameplannen al in een vergevorderd stadium zitten. Persbureau Bloomberg meldt dat het waarschijnlijk gaat om Microsoft, dat ook al tevergeefs op TikTok en Pinterest joeg. Microsoft wil graag een platform hebben waarmee het een grote groep gebruikers aan zich kan binden. Discord heeft meer dan 100 miljoen maandelijks actieve gebruikers.

Hoe serieus Discord is bij de besprekingen is onduidelijk. Volgens Bloomberg zouden de eigenaren liever aansturen op een beursgang.

Discord is vooral bekend onder ontwikkelaars van games, maar wordt ook veel gebruikt in het onderwijs en bedrijfsleven. Discord onderscheidt zich van andere samenwerkingsplatformen door de combinatie van tekst-, beeld-, video- en audiocommunicatie. De groepen (teams) die in Discord worden aangeduid met 'guilds' (gildes). Het bedrijf haalde in een financieringsronde onlangs nog 140 miljoen dollar op waardoor de berekende marktwaarde van het bedrijf op 7 miljard dollar kwam. De woordvoering van Discord wil geen commentaar geven op de geruchten. (TDO)


 

Eerste tweet tikt 2,9 miljoen dollar aan

Jack Dorsey
Jack Dorsey © Shutterstock

Jack Dorsey heeft zijn eerste Tweet voor een monsterbedrag van 2,9 miljoen dollar geveild. De opbrengst schenkt hij aan het liefdadigheidsfonds GiveDirectly.

De eerste twee bestaat uit niet meer dan "just setting up my twttr". Het is voor iedereen zichtbaar en kan ook gebruikt worden om in te sluiten. Het enige dat de nieuwe eigenaar krijgt is een non-fungible token (NFT), een eigendomsbewijs gecreëerd met een blockchain waarmee de authenticiteit van een digitaal kunstwerk kan worden aangetoond.

De nieuwe eigenaar ziet er de grote waarde van in en maakt een vergelijking met de waarde van de Mona Lisa die ook pas later werd erkent. De transactie werd betaald met de cryptomunt ether. (TDO)


 

Chiptekort legt vrachtwagenproductie Volvo stil

Volvo-logo
© Volvo

Volvo moet de vrachtwagenproductie in het tweede kwartaal wekenlang stilleggen vanwege een tekort aan computerchips. Het Zweedse bedrijf verwacht dat ook andere onderdelen zullen worden getroffen door de schaarste. Per fabriek verwacht Volvo een productievertraging van tussen de twee en vier weken in het tweede kwartaal.

De Amerikaanse autofabrikant Ford liet maandag weten dat het een productielocatie in Ohio heeft stilgelegd waar onder meer busjes en onderdelen van vrachtwagens worden gemaakt. Ook hier is de reden het wereldwijde tekort aan chips. Volvo Cars, de autofabrikant die is afgesplitst van vrachtwagenmaker Volvo, kondigde ook al fabricagestops aan. De autofabriek van het bedrijf in het Belgische Gent, waar onder meer de elektrische XC40 wordt gebouwd, sluit eind deze week en hoelang dat zal duren is nog niet bekend.

De autosector kampt al langer met chiptekorten. Dat komt door een zeer sterk toegenomen vraag naar apparatuur voor thuiswerk en entertainment in coronatijd, zoals computers, laptops en spelconsoles. Andere automakers zoals Toyota, Honda en Nissan waren eerder al genoodzaakt de productie stil te leggen.

Techbedrijven zoals Samsung merkten ook al de impact van het tekort aan halfgeleiders. Samsung zei onlangs al te overwegen de lancering van een nieuw model smartphone daarom uit te stellen. Volgens Samsung is er sprake van een "ernstige onbalans" in de halfgeleidersector. (ANP)

 


 

Tweede datacenter afgeschreven door brand

brand

Het Franse cloudbedrijf OVH heeft een tweede datacenter in Straatsburg moeten afschrijven als gevolg van de recente grote brand. Daarbij is zijn SBG2-faciliteit geheel vernietigd, en blijkt het SBG1-datacenter ook niet langer bruikbaar. Het op zeecontainers gebaseerde datacenterontwerp lijkt sinds problemen in 2017 niet te zijn aangepakt.

"We zijn niet van plan om SBG1 ooit te herstarten", meldt OVH's oprichter en CEO Octave Klaba in een tweet. Eerder leek er sprake van dat dit andere datacenter van de Franse cloudprovider minder zware schade had opgelopen. Sommige servers in het toch zwaar beschadigde SBG1 zijn nog wel te herstellen. Deze machines worden overgeheveld naar andere datacenters, zoals SBG4 in Straatsburg.

Die faciliteit ondergaat nog herstelwerkzaamheden, wat de stroomvoorziening en netwerkconnectiviteit omvat. Naar verwachting zal SBG4 aanstaande woensdag (24 maart) weer in gebruik worden genomen, geeft de topman aan in een tweet van vandaag. Ondertussen verwijst The Register naar een forumpost van Klaba zelf uit november 2017 waarin tekortkomingen in het datacenterontwerp worden aangegeven. Dit naar aanleiding van een grote stroomstoring toen.

De gebruikte zeecontainers met daarin serverracks was niet bedoeld om op grote schaal te worden gebruikt. Volgens Klaba's analyse van krap drieënhalf jaar geleden voldeed de site in Straatsburg niet aan de interne standaarden van OVH en was de stroomvoorziening voor SBG2 gebouwd bovenop dat van SBG1. Dat hadden gescheiden elektriciteitsnetwerken moeten zijn. Het plan was toen om het gebruik van zeecontainers uit te faseren. De grote brand van 10 maart dit jaar heeft beelden opgeleverd van grote aantallen deels gesmolten zeecontainers. (JBA)

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.