Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Miljoenen websites plat door brand in Frans datacenter

Kort IT-nieuws van vandaag.

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

T-Mobile deelde jarenlang gevoelige klantinformatie met CBS

mobile phone crowd
© Shutterstock

Het CBS heeft drie jaar lang toegang gehad tot informatie van klanten waaruit afgeleid kon worden waar ze zich bevonden en met wie ze contact hadden. De klanten hadden hier geen weet van en dus ook geen toestemming gegeven. Het Agentschap Telecom en de Autoriteit Persoonsgegevens onderzoeken nu of er sprake is van strafbare feiten.

Dat blijkt uit een onderzoek van NRC op basis van documenten die via een procedure Wet Openbaar Bestuur (WOB) waren opgevraagd. Het CBS wilde onderzoeken of het mogelijk was op basis van de gegevens een dienst op te zetten waarmee gemeenten zicht konden krijgen op mobiliteits- en verblijfsgedrag van Nederlanders. De data zouden geanonimiseerd moeten zijn, maar dat was niet het geval.

Werknemers  van het CBS werkten op het hoofdkantoor van T-Mobile in Den Haag en hadden daar inzicht in de verkeersgegevens van klanten - de locatie- en metadata - en de facturering. Volgens T-Mobile waren de gegevens gepseudonimiseerd en moesten de CBS-werknemers deze vervolgens anonimiseren. Bij pseudonimiseren zijn de unieke IMSI-nummers vervangen door andere nummers. Toch zijn de gegevens nog steeds herleidbaar door een nieuwe koppeling te maken tussen het nummer en de klant, wanneer uit een andere bron bekend is waar iemand is geweest.

Gemeenten vinden de gegevens over bewegingen van mensen erg belangrijk voor acties bij situaties waarin de openbare orde in het geding is. Zo kunnen bij demonstraties of evenementen gericht straten worden afgesloten wanneer het te druk wordt. (TDO)

 


 

Parlement Noorwegen opnieuw getroffen door cyberaanval

Microsoft Exchange

Het parlement van Noorwegen is opnieuw het slachtoffer geworden van een cyberaanval. Hierbij zijn net als bij de aanval van vorig jaar gegevens buitgemaakt.

Het parlement meldde in een eerste verklaring nog geen volledig overzicht van de situatie te hebben. De aanval wordt gekoppeld aan een "kwetsbaarheid" in de software van de e-mailserver Microsoft Exchange. Het is niet duidelijk wie achter de daad zit.

Het parlement werd in augustus voor het eerst getroffen door een cyberaanval. Daarbij werden de e-mailaccounts van parlementariërs en andere medewerkers gehackt. Er zijn volgens de Noorse autoriteiten sterke aanwijzingen dat Rusland achter de aanval zit, maar dat land ontkent alle betrokkenheid. (ANP)

 


 

Facebook vraagt rechter om antitrustzaak te seponeren

Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg © Shutterstock - Frederic Legrand - COMEO

Facebook heeft een federale rechter in de Verenigde Staten gevraagd een antitrustzaak tegen de techonderneming te seponeren. Volgens Facebook hadden de Federal Trade Commission (FTC) en procureurs-generaal van verschillende Amerikaanse staten geen "geldig" bewijs dat Facebook de concurrentie zou onderdrukken.

Facebook werd eind vorig jaar door de FTC en 46 staten gedaagd. Zij beschuldigen Facebook ervan jarenlang potentiële concurrenten te hebben willen uitschakelen, onder meer door ze op te kopen.

Volgens Facebook gaat de handelscommissie in de kwestie volledig voor bij aan de "realiteit van de dynamische, intens concurrerende high-tech industrie waarin Facebook opereert," zei het bedrijf in zijn verzoek. Daarnaast betoogde Facebook dat staten "niet beweren en niet kunnen beweren dat hun inwoners hogere prijzen hebben betaald, dat de productie is verminderd, of dat een objectieve maatstaf van kwaliteit is afgenomen als gevolg van de gewraakte acties van Facebook".

Volgens de aanklacht misbruikte Facebook zijn marktmacht stelselmatig. Behalve het opkopen van bedrijven die zich zouden kunnen ontwikkelen tot concurrenten deed het bedrijf van topman Mark Zuckerberg dat ook door softwareontwikkelaars voorwaarden op te leggen die het moeilijker maakten om met Facebook zelf te concurreren. Daarnaast ontzegde Facebook ontwikkelaars toegang tot bepaalde informatie.

De klagers willen dat Facebook gestraft wordt en het machtsmisbruik goedmaakt. Dat zou kunnen door eerdere overnames van bijvoorbeeld WhatsApp en Instagram ongedaan te maken. Ook zou Facebook de voorwaarden voor softwareontwikkelaars moeten aanpassen en voortaan van tevoren goedkeuring moeten vragen als het een bedrijf wil overnemen.

Het is voor het eerst dat Facebook formeel op de aanklacht reageert. Bij een overwinning zou Facebook een rechtszaak kunnen vermijden en de kwestie ongeschonden af kunnen ronden. Volgens het bedrijf is de zaak van de regering ook ongekend. Geen enkele rechtbank heeft volgens Facebook ooit geoordeeld dat de FTC een fusie ongedaan kan maken jaren nadat de commissie de transactie zelf heeft onderzocht, zonder dat er aanwijzingen zijn dat de beoordelingen destijds niet in de haak waren. (ANP)

 


 

Miljoenen websites plat door brand in Frans datacenter

brand

Door een brand bij een Frans cloudbedrijf in Straatsburg zijn miljoenen websites een tijdlang uit de lucht geweest. Sites van overheidsinstanties, banken, winkels en ook nieuwssites waren lange tijd niet bereikbaar. Ook een deel van de Franse .FR-domeinextensie viel uit. Nog altijd zijn er hier en daar problemen met de bereikbaarheid.

De brand brak kort na middernacht op woensdag uit bij OVHcloud. Het vuur verwoestte een van de vier datacenters. Een tweede raakte beschadigd. Een oorzaak van de brand is nog niet bekend. Het vuur laaide op, nog geen twee dagen nadat OVHcloud plannen ontvouwde voor een beursgang.

OVHcloud is een van de grootste leveranciers van clouddiensten in Europa. Het bedrijf heeft zijn klanten, zoals de Franse overheid, het kunstcomplex Centre Pompidou en de cryptobeurs Deribit opgeroepen hun noodherstelplannen te activeren na de brand.

Brandweerlieden waren snel ter plaatse, maar konden het vuur niet onder controle krijgen in het getroffen datacenter, aldus OVHcloud-oprichter Octave Klaba. De komende tijd zal het bedrijf werk maken van het herstellen van de apparatuur en het controleren van de glasvezelverbindingen.

OVHcloud werd in 1999 opgericht door Klaba en concurreert met Amerikaanse giganten als Amazon Web Services, Microsoft Corp's Azure en Alphabet Inc's Google Cloud, die de markt domineren. De getroffen servers zouden zo'n 3,6 miljoen websites hosten, waaronder bepaalde overheidsplatforms in Frankrijk, Groot-Brittannië, Polen en Ivoorkust.

De datacenters in Straatsburg behoren tot de 17 datacenters van OVHcloud in Frankrijk. Wereldwijd gaat het om 32 datacenters. Verschillende klanten zeiden dat hun websites offline waren gegaan of dat hun e-mails niet meer konden worden geraadpleegd. Er was geen onmiddellijk nieuws over grote verliezen aan gegevens.

 


 

Omstreden app Parler keert niet terug in App Store Apple

Parler
© Parler - Ascannio

De omstreden socialenetwerk-app Parler keert niet terug in de App Store van Apple. Uit documenten die in handen zijn van persbureau Bloomberg zou blijken dat Apple daartoe heeft besloten, nadat de app al was verwijderd in de nasleep van rellen bij het Capitool in Washington begin januari.

Het vooral bij uiterst rechts populaire Amerikaanse platform roemt zichzelf als het nummer 1-platform wereldwijd waarop je zonder censuur of ingrepen je mening kunt uiten. Via Parler zouden onder andere Trump-aanhangers opgeroepen zijn om geweld te gebruiken bij de bestorming van het Capitool.

Apple had de app eerder al uit zijn App Store verwijderd. Dit nadat het bedrijf geen aanpassing deed bij de controle op berichten. Op Parler zouden namelijk te veel berichten zijn verschenen die aanzetten tot geweld. Na een uitgebreide review stelt Apple nu dat er te weinig veranderingen zijn doorgevoerd. Volgens het techbedrijf is er geen plaats voor "haatdragend, racistisch en discriminerend materiaal" in de App Store, zo liet het aan Parler weten.

Parler zelf heeft woensdag zijn drie overgebleven ontwikkelaars van Apple-besturingssysteem iOS ontslagen, meldden bronnen aan Bloomberg. Het bedrijf nam in totaal van zeven werknemers afscheid. Naast ontwikkelaars zou het gaan om mensen die zich bezighielden met Parler TV en kwaliteitsbewakers.

Parler ging offline na de rellen bij het Capitool. Amazon Web Services verbrak de banden met Parler, en Google en Apple verwijderden Parler uit hun mobiele app-aanbod. De Parler-website ging in februari opnieuw online met steun van cloudhostingbedrijf SkySilk. Parler was niet bereikbaar voor commentaar. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.