Overslaan en naar de inhoud gaan

Beruchte investeerder stuurt HP in armen van Xerox

De beruchte, als bemoeizuchtig bekende investeerder Carl Icahn mengt zich in Xerox' belangstelling voor HP. De miljardair neemt nu een belang in HP en spreekt zich openlijk uit als groot voorstander van het samengaan van de twee oudgediende techbedrijven. Printer- en kopieermachinefabrikant Xerox wil printer- en computerfabrikant HP overnemen.
Investeringen
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Xerox liet onlangs zijn interesse blijken in het veel grotere HP, waar het in aandelen en contanten zo'n 33 miljard dollar voor overheeft. Een deal zou twee van de grootste namen op het gebied van kantoorapparatuur samenvoegen. Topinvesteerder Icahn argumenteert dat deze combinatie van grote waarde kan zijn voor investeerders. Zoals hij zelf dus ook.

Sluw sturen

Icahn heeft vingers in de pap bij beide bedrijven, meldt The Wall Street Journal. De 83-jarige miljardair heeft een belang van 10,6 procent in Xerox. Ook is hij aandeelhouder van HP, met een belang van iets meer dan 4,2 procent. Hij ziet grote kostenvoordelen bij een samensmelting. "De combinatie is een no-brainer", zo liet hij de krant weten. "Ik geloof zeer sterk in de synergieën."

Saillant detail is dat Icahn 4 jaar terug heeft aangestuurd op splitsing van Xerox, en daarvoor toen een belang van 8 procent in die firma heeft gekocht. Dankzij de splitsing kreeg hij drie zetels in de raad van bestuur voor het ene, op diensten gerichte deel van Xerox. Het voorgenomen samengaan met HP nu betreft het andere, hardware-gerichte deel van het toenmalige Xerox. De afsplitsing begin 2016 van de dienstentak kwam neer op het terugdraaien van Xerox' grootste overname ooit: van dienstverlener Affiliate Computer Services die in 2010 werd gekocht voor het toenmalige recordbedrag van 6,2 miljard dollar.

Xerox en HP in problemen?

Printer- en kopieermachinefabrikant Xerox bevindt zich nu in een moeilijke situatie. De internationale markt voor print- en kopieerapparatuur staat al enige tijd onder druk, door de beweging van bedrijven naar de cloud en andere internetdiensten. Ook HP ondervindt daar last van, terwijl het ook al tijden worstelt op de pc-markt. HP heeft recent een nieuwe topman benieuwd, die afkomstig is van de printerdivisie van het bedrijf. Deze nieuwte CEO snijdt nu hard in het personeelsbestand om kosten te besparen. De printdivisie van de onderneming, momenteel nog een belangrijke winstbron, ziet de opbrengsten ook afnemen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in