Management

Governance
Gezond eten

Belastingdienst krijgt mogelijk toch ruimte voor 'gezond eten'-tax

Nieuwe problemen dienen zich aan.

© Shutterstock Oksana Kuzmina
4 februari 2022

Nieuwe problemen dienen zich aan.

Een wijziging in Europese wetgeving maakt mogelijk binnenkort een 0%-BTW-heffing op groenten en fruit wel mogelijk. Technisch is dat mogelijk maar beleidsmatig zitten er nog heel wat haken en ogen aan.

De inflexibiliteit van het systeem dat de omzetbelasting afhandelt, zorgt ervoor dat er de komende 6 jaar geen nieuw 5%-tarief kan worden ingesteld. Maar de Europese Commissie heeft een aanpassing op de Europese wetgeving in de maak, die het heffen van 0% BTW op goederen geleverd aan de consument, in sommige gevallen mogelijk maakt, vertelt de woordvoerder van het ministerie van Financiën aan AG Connect. Op dit moment vereist de Europese wetgeving een minimum-tarief van 5% op goederen geleverd aan consumenten. 

0% alleen bij uitzondering

De aanpassing van die wet, maakt in principe de weg vrij voor invoering van een verlaagd BTW-tarief op gezond eten, een breedgedragen wens in de Tweede Kamer en het kabinet. De systemen van de Belastingdienst zijn namelijk ingericht op drie BTW-tarieven: het normale 21%-tarief, het verlaagde 9%-tarief en het 0%-tarief dat echter in uitzonderlijke gevallen wordt toegepast in de keten. Zo zijn bijvoorbeeld journalistieke producties vrijgesteld van BTW, maar ook de aanlevering van vis bij de veilingen. Het 0%-tarief bereikt echter tot nog toe nooit de consument. In bovengenoemde gevallen moet de kranten- of bladenuitgever en de vishandelaar, wel BTW rekenen aan de consument.

Nieuwe obstakels

Een 0%-tarief in de winkel zou dus uniek zijn, maar de Belastingdienst kan daarmee uit de voeten. Maar daarmee ben je er niet, waarschuwt de woordvoerder. Want waar moeten de schotten komen tussen wat wel en niet onder het 0%-tarief valt. Vruchtensappen waar vaak veel suikers aan zijn toegevoegd, zijn niet echt gezond. Maar er zijn veel groenten- en fruitproducten die in een grijs gebied vallen. Hoewel het technisch obstakel wellicht dit jaar vervalt -het extra 5%-tarief dat de systemen van Belastingdienst niet aankunnen-, is de invoering van een 0%-tarief nog geen gelopen race. 

Lees meer over
3
Reacties
Francois 06 februari 2022 16:47

De berichtgeving over de problematiek bij de belastingdienst vraagt om verdere, kritische journalistiek. De laatste tijd wordt maar al te vaak geschermd met vermeende technische complexiteit als blokkade om de wil van de volksvertegenwoordiging uit te voeren. Nu ook weer rond het aanpassen van BTW percentages. Er zijn tal van producten- opleidingen, verzekeringen bijvoorbeeld- die tegen 0% aan de consument worden geleverd. EN als 0% dan niet kan, waarom dan niet met een voorstel voor 0,5% komen? En als het voor de ICT- organisatie van de fiscus ene te grote opgave is, welke onderhandeling heeft dan plaatsgevonden? Dat noem je portfoliomanagement...
Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat sinds de affaires bij de fiscus (toeslagen, de zwarte lijst) de directie rust in de tent wil en tegen iedere wens van Den Haag roept: kan niet!

Halu 04 februari 2022 13:08

Er zijn dus wel enkele mogelijkheden om gezond voedsel goedkoper te maken. Helaas zien ze bij de overheid/belastingdienst kans voor elke oplossing een probleem te vinden. Er staat dat een minimum van 5% geldt; van 21 naar het wel beschikbare tarief van 9% of 0% is dan toch? Waar een wil is, is er een weg lijkt me. De schouders eronder zetten en stop met het verschuilen achter de systemen. Laat ze meer gaan denken in oplossingen i.p.v. problemen te zien als blokkades voor oplossingen.

Pietertje 04 februari 2022 12:05

Bij een belastingsverhoging is er nooit een probleem "voor Europa" maar bij een verlaging "doet Europa moeilijk". Europa als uitvlucht, de schaamlap van de regering.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.