Overslaan en naar de inhoud gaan

Belastingdienst krijgt mogelijk toch ruimte voor 'gezond eten'-tax

Een wijziging in Europese wetgeving maakt mogelijk binnenkort een 0%-BTW-heffing op groenten en fruit wel mogelijk. Technisch is dat mogelijk maar beleidsmatig zitten er nog heel wat haken en ogen aan.
Gezond eten
© Shutterstock
Shutterstock

De inflexibiliteit van het systeem dat de omzetbelasting afhandelt, zorgt ervoor dat er de komende 6 jaar geen nieuw 5%-tarief kan worden ingesteld. Maar de Europese Commissie heeft een aanpassing op de Europese wetgeving in de maak, die het heffen van 0% BTW op goederen geleverd aan de consument, in sommige gevallen mogelijk maakt, vertelt de woordvoerder van het ministerie van Financiën aan AG Connect. Op dit moment vereist de Europese wetgeving een minimum-tarief van 5% op goederen geleverd aan consumenten.

0% alleen bij uitzondering

De aanpassing van die wet, maakt in principe de weg vrij voor invoering van een verlaagd BTW-tarief op gezond eten, een breedgedragen wens in de Tweede Kamer en het kabinet. De systemen van de Belastingdienst zijn namelijk ingericht op drie BTW-tarieven: het normale 21%-tarief, het verlaagde 9%-tarief en het 0%-tarief dat echter in uitzonderlijke gevallen wordt toegepast in de keten. Zo zijn bijvoorbeeld journalistieke producties vrijgesteld van BTW, maar ook de aanlevering van vis bij de veilingen. Het 0%-tarief bereikt echter tot nog toe nooit de consument. In bovengenoemde gevallen moet de kranten- of bladenuitgever en de vishandelaar, wel BTW rekenen aan de consument.

Nieuwe obstakels

Een 0%-tarief in de winkel zou dus uniek zijn, maar de Belastingdienst kan daarmee uit de voeten. Maar daarmee ben je er niet, waarschuwt de woordvoerder. Want waar moeten de schotten komen tussen wat wel en niet onder het 0%-tarief valt. Vruchtensappen waar vaak veel suikers aan zijn toegevoegd, zijn niet echt gezond. Maar er zijn veel groenten- en fruitproducten die in een grijs gebied vallen. Hoewel het technisch obstakel wellicht dit jaar vervalt -het extra 5%-tarief dat de systemen van Belastingdienst niet aankunnen-, is de invoering van een 0%-tarief nog geen gelopen race. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in