Overslaan en naar de inhoud gaan

Inflexibele IT bij Belastingdienst hindert stimulans gezond eten

In de nieuwe kabinetsplannen is de verlaging van de BTW op groenten en fruit op de lange baan geschoven. De IT-systemen van de Belastingdienst kunnen de benodigde wijzigingen niet aan.
Mark Rutte
© Shutterstock
Shutterstock

De coalitiepartijen hadden graag een BTW-verlaging op groenten en fruit opgenomen in het regeerakkoord, meldt De Telegraaf. In het regeerakkoord staat de verandering nu echter als 'wens op termijn'. Het idee was door de BTW op groenten en fruit te verminderen een stimulans te creëren voor gezond eten. Nu is ongezond eten vaak goedkoper dan vezel- en vitaminerijk voedsel. Die situatie leidt snel tot overgewicht in combinatie met 'ondervoeding' met betrekking tot essentiële nutriënten.

Geen nieuws

Maar het creëren van een extra belastingtarief naast het huidige 21 en 9%-tarief, is niet mogelijk in deze kabinetsperiode. Dat hadden de coalitiepartners kunnen weten. Ook in juli afgelopen jaar had de Belastingdienst al laten weten dat haar IT-systemen niet overweg kunnen met een derde BTW-tarief.

De aanleiding voor de Belastingdienst om daar in de zomer mee te komen was een initiatiefnota uit februari 2021 van toenmalig D66-Kamerlid Antje Diertens. Zij pleitte voor een volledige afschaffing van de BTW op groenten en fruit.

In een brief (pdf) aan de Kamer schreef toenmalig staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in juli dat een daling naar 0% - zoals de Telegraaf nu ook weer aanhaalt - helemaal niet mogelijk is, omdat de Europese regelgeving een minimum BTW-tarief op goederen van 5% vereist.

Maar hij voegde daar toen ook al aan toe dat de systemen van de Belastingdienst een derde BTW-tarief van 5% niet toelieten en dat de aanpassing op korte termijn ook niet realiseerbaar is.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in