Management

Governance
Mark Rutte

Inflexibele IT bij Belastingdienst hindert stimulans gezond eten

Verlaging BTW op groenten en fruit kost nog jaren.

Mark Rutte © Shutterstock Gabriel Petrescu
24 januari 2022

Verlaging BTW op groenten en fruit kost nog jaren.

In de nieuwe kabinetsplannen is de verlaging van de BTW op groenten en fruit op de lange baan geschoven. De IT-systemen van de Belastingdienst kunnen de benodigde wijzigingen niet aan.

De coalitiepartijen hadden graag een BTW-verlaging op groenten en fruit opgenomen in het regeerakkoord, meldt De Telegraaf. In het regeerakkoord staat de verandering nu echter als 'wens op termijn'. Het idee was door de BTW op groenten en fruit te verminderen een stimulans te creëren voor gezond eten. Nu is ongezond eten vaak goedkoper dan vezel- en vitaminerijk voedsel. Die situatie leidt snel tot overgewicht in combinatie met 'ondervoeding' met betrekking tot essentiële nutriënten.

Geen nieuws

Maar het creëren van een extra belastingtarief naast het huidige 21 en 9%-tarief, is niet mogelijk in deze kabinetsperiode. Dat hadden de coalitiepartners kunnen weten. Ook in juli afgelopen jaar had de Belastingdienst al laten weten dat haar IT-systemen niet overweg kunnen met een derde BTW-tarief.

De aanleiding voor de Belastingdienst om daar in de zomer mee te komen was een initiatiefnota uit februari 2021 van toenmalig D66-Kamerlid Antje Diertens. Zij pleitte voor een volledige afschaffing van de BTW op groenten en fruit.

In een brief (pdf) aan de Kamer schreef toenmalig staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in juli dat een daling naar 0% - zoals de Telegraaf nu ook weer aanhaalt - helemaal niet mogelijk is, omdat de Europese regelgeving een minimum BTW-tarief op goederen van 5% vereist.

Maar hij voegde daar toen ook al aan toe dat de systemen van de Belastingdienst een derde BTW-tarief van 5% niet toelieten en dat de aanpassing op korte termijn ook niet realiseerbaar is.

Lees meer over
11
Reacties
Siete Rutgers 31 januari 2022 08:31

@JGM VAN DER ZANDEN: Eerst lezen, dan reageren! 5% BTW is verplicht ivm EU-regels.

Eric-Jan Ho 30 januari 2022 15:49

Maak de software open-source. Ik denk dat de wijziging binnen twee weken op de plank ligt. En daarnaast zal er waarschijnlijk aangetoond worden dat ze bij de BD uit hun nek kletsen.

Jan Baesjou 30 januari 2022 15:12

Verlaag het lage tarief van 9% naar 6%, dan kan snel worden doorgevoerd en wat kost dat meer dan alleen verlaging op groenten en fruit?

JGM van der Zanden 29 januari 2022 20:35

@SIETE RUTGERS Niet overdrijven. 9% van 20,- is nog altijd €1,80. Of ben ik nou gek?

JGM van der Zanden 29 januari 2022 20:33

Haha, ik geef al jaren elk kwartaal een deel van mijn (onderwijs) omzet aan met 0-tarief, ofwel 0% BTW.

Hoezo niet mogelijk? Hoax!

Eric-Jan Ho 24 januari 2022 17:39

Zozo, slechts 1 bit ingeruimd voor de BTW soort. Dat is nog eens van een andere orde dan het y2k probleem.

Misschien moet de BTW-afdeling eens bij de accijnsafdeling gaan kijken. Die weten bijzonder goed hoe om te springen met diverse tarieven. Dat gaan we dus met de suiker- en vet-taks straks niet zien.

Een ideetje misschien: Een negatieve accijns op groente en fruit.

Siete Rutgers 24 januari 2022 13:03

Het probleem ligt niet bij de belastingdienst maar bij de beleidsmakers. Ondernemers en administrateurs opzadelen met extra administratieve lasten om de gemiddelde burger die voor € 20,-- groente en fruit per week koopt € 0,80 voordeel te bezorgen. Makkelijker kunnen we het niet maken!

Sjef Roovers 24 januari 2022 12:52

Ik geloof er helemaal niets van, raar wazig smoesje wat niet uit te leggen valt en men denk en er weer mee weg te komen door het weg te moffelen onder ict probleem.
Waar een wil is is een weg,...en een verklaar u nader, er valt vast een mouw aan te passen, oplichters zijn het

Bart 24 januari 2022 12:52

Door een btw verlaging op groenten en fruit gaan de Nederlanders niet gezonder eten.
Gemiddeld gooit de Nederlander 10% voeding in de prullenbak wat ze kopen in de supermarkten.
Minder weggooien levert meer op dan een btw verlaging op groenten en fruit.

Daarbij is 50% van de Nederlanders al gewoon te zwaar doordat ze te veel eten (te veel calorieën) in combinatie met een verkeerde verhouding macro nutriënten (koolhydraten, vetten en eiwitten) en te weinig micro nutriënten (mineralen, vitaminen, sporenelementen).

Meer bewustwording zal een beter resultaat opleveren.
Overgewicht los je niet op door mensen meer groenten te eten (voornamelijk tijdens het avondeten) en 2 stuks fruit.

Atilla Vigh 24 januari 2022 12:07

Ik ben zeer benieuwd naar de inhoudelijke analyse van de belastingdienst, waarom dit niet kan.
Klakkeloos aannemen is mij iets te makkelijk. Misschien een idee om dit probleem eens wat breder voor te leggen aan anderen.

Erwin1 24 januari 2022 12:07

Nou breekt me de klomp.
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdi…
Belastingdienst kan al lang een 0% tarief verwerken. Er zijn ook legio voorbeelden van BTW vrijstellingen, die ofwel geen BTW op de factuur/kassabon hoeven te zetten, ofwel een BTW tarief van 0%.
Systemen van Belastingdienst zouden zulke transacties ook gewoon moeten kunnen werken.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.