Beheer

IT beheer
Windows 7

Antivirusbedrijven blijven Windows 7 ook na EOL ondersteunen

Ondersteuning antivirussoftware loopt nog minimaal twee jaar door. 

© Dell
29 januari 2020

Ondersteuning antivirussoftware loopt nog minimaal twee jaar door. 

Microsoft stopte op 14 januari officieel de ondersteuning voor Windows 7, waardoor gebruikers geen updates meer krijgen voor het besturingssysteem, tenzij ze daarvoor betalen. Maar vrijwel alle grote makers van antivirussoftware blijven het besturingssysteem de komende jaren nog wel ondersteunen. Op die manier willen ze ervoor zorgen dat Windows 7-gebruikers nog wel beveiligingsproducten kunnen inzetten om hun systemen zo goed mogelijk te beschermen. 

Leveranciers als Avast, Bitdefender, ESET, Kaspersky en Trend Micro zeggen in ieder geval nog twee jaar ondersteuning te bieden voor Windows 7. Dat blijkt uit een rondgang van AV-Test. Daarnaast zijn er een aantal bedrijven die in ieder geval tot volgend jaar ondersteuning blijven bieden. Dit geldt bijvoorbeeld voor F-Secure en McAfee. 

Enige bescherming

Dat de ondersteuning ook na end of life (EOL) doorloopt, is belangrijk. Windows 7 krijgt namelijk geen gratis beveiligingsupdates meer. Mochten er dus nieuwe fouten in Windows 7 ontdekt worden, dan worden deze niet meer gedicht. Aanvallers en malware kunnen die fouten vervolgens misbruiken om binnen te dringen in een Windows 7-systeem. 

Voor consumenten en veel mbk's die nog Windows 7 gebruiken, is antivirussoftware nu dus des te belangrijker. Het kan immers één van de weinige opties zijn die nog over is om systemen te beschermen tegen aanvallen en malware. De beste bescherming is echter om te updaten naar een nieuwere versie van Windows.

Voor enterprise-gebruikers is er nog wel een mogelijkheid om beveiligingsupdates voor Windows 7 te krijgen. Zij kunnen betalen voor de Extended Security Updates (ESU), al is dat niet goedkoop. In Nederland maakt bijvoorbeeld de gemeente Amsterdam hier gebruik van, omdat het nog een aantal pc's met Windows 7 in gebruik heeft. 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.