Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam betaalt voor supportuitstel Windows 7

Vanaf morgen, dinsdag 14 januari, koopt de gemeente Amsterdam speciale support in bij Microsoft. Het gaat om ondersteuning voor resterende Windows 7 pc's die de gemeente nog in gebruik heeft. Eerder was het bij de hoofdstedelijke gemeente al raak met Windows XP; daarvoor is in 2014 de supportdeadline ook niet gehaald.
desktop-pc
© Dell
Dell

Nu in 2020, net voor het supporteinde van Windows 7, is de gemeente Amsterdam ook nog niet klaar met de overstap naar een nieuwere Windows-versie. Daar is deze instantie wel volop mee bezig, weet een woordvoerder van ICT-wethouder Touria Meliani te melden aan Het Parool. Deze migratie, van Windows 7 naar Windows 10, is ongeveer een jaar geleden ingezet. “We zijn meteen begonnen met overstappen naar Windows 10 toen Microsoft vorig jaar aankondigde te stoppen”, luidt de verklaring aan de regionale krant.

5 + 5 jaar

De planning van het einde voor de uitgebreide ondersteuning (extended support) is al veel langer bekend. Microsoft hanteert voor de Windows-levenscyclus standaard een periode van zo'n vijf jaar voor de algemene ondersteuning, gevolgd door nog eens vijf jaar voor uitgebreide ondersteuning. In de eerstgenoemde periode krijgt de software dan updates voor beveiligingsproblemen én updates die nieuwe functionaliteit brengen. In de laatstgenoemde fase, die morgen afloopt voor Windows 7, brengt Microsoft alleen beveiligingspatches uit.

Zowel de Windows-leverancier zelfs als ook diverse organisaties wijzen er al geruime tijd op dat Windows 7 moet worden verlaten. Voor gemeenten wordt dit bijvoorbeeld gedaan door de Informatiebeveiligingsdienst van de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten), die naar eigen zeggen al 3 jaar waarschuwt dat gebruikers moeten overstappen. Voor sommige, grotere organisaties blijkt dat makkelijker gezegd dan gedaan.

'Kritieke dienstverlening'

Op dit moment zijn binnen de IT-omgeving van de gemeente Amsterdam nog computers waar Windows 7 op draait. Overstappen naar Windows 10 is voor de gemeentelijke organisatie een grote operatie, aldus de woordvoerder. "Ook omdat het gaat om dienstverlening die we niet uit te lucht kunnen halen terwijl alles doordraait. Er moet naderhand ook goed getest worden op effectiviteit en veiligheid", krijgt Het Parool te horen.

Voor die resterende, oudere computers heeft Amsterdam gekozen voor een supportcontract met Microsoft. Daarbij verleent de leverancier nog updates aan klanten met zo'n overeenkomst. Dit kan voor maximaal drie jaar en gebeurt dan met een jaarlijkse verdubbeling van de kosten, die per computer worden gerekend. De gemeente Amsterdam houdt de aantallen pc's met Windows 7, de betrokken bedragen en zelfs de migratieplanning geheim, "uit veiligheidsoverwegingen".

Herhaling van XP

Bij de vorige grote migratie, weg van Windows XP, was Amsterdam ook al 'hekkensluiter'. De toenmalige vertraging in het afstappen van het veelgebruikte XP heeft deze grote gebruiker toen 2 ton gekost, voor ondersteuning op maat. Het was toen een van de vele gemeenten die de deadline van 8 april 2014 voor uitfasering van XP niet hebben gehaald.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in