Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows 7 krijgt toch nog fix voor Microsoft-fout na EOL

Microsoft komt terug op het exclusief houden van zijn fix voor een nieuwe, zelfgemaakte bug in Windows 7. De officieel allerlaatste update voor Windows 7 introduceerde een nieuwe bug, waardoor de bureaublad-achtergrond voor sommige gebruikers op zwart ging. Een fix is in de maak, maar zou aanvankelijk alleen beschikbaar komen voor klanten die betalen voor security-updates. Windows 7 is sinds 14 januari officieel niet meer ondersteund.
Windows Update
© AG Connect
AG Connect

Volgens het officiële beleid van Microsoft krijgt Windows 7 vanaf 14 januari dit jaar geen updates meer. Het oudere besturingssysteem kreeg al 5 jaar geen updates meer voor nieuwe functionaliteit, aangezien het sinds 13 januari 2015 al geen mainstream support meer kreeg. De afgelopen jaren bevond Windows 7 zich in de fase van uitgebreide ondersteuning waarbij Microsoft alleen updates voor security-kwesties uitbracht. Sinds deze maand is daar ook een einde aan gekomen.

Bug brengen op exitdag

In de allerlaatste update voor Windows 7, uitgebracht op de dag van de EOL-deadline (end-of-life), heeft Microsoft nog een reeks beveiligingsproblemen opgelost. Deze gecombineerde update (KB4534310) heeft echter ook een nieuw probleem gebracht: bij sommige gebruikers is hun bureaubladafbeelding niet langer zichtbaar. Voor uitgerekte afbeeldingen gaat de achtergrond voor Windows' bureaublad op zwart. Terwijl dit geen cruciaal probleem is - laat staan een security-issue - heeft Microsoft toch aangekondigd met een fix te komen.

Die fix zou echter alleen beschikbaar komen voor klanten die betalen voor maatwerkondersteuning, die maximaal 3 jaar loopt na de EOL-datum. "We werken aan een oplossing en zullen een update brengen in een aankomende release voor organisaties die Windows 7 Extended Security Updates (ESU) hebben aangeschaft", was de oorspronkelijke mededeling van Microsoft. De betaalde support voor security-updates zou dan dus ook non-securityfixes omvatten.

Alle gebruikers

Sinds vandaag is Microsoft mededeling echter subtiel anders: "We werken aan een oplossing en zullen een update brengen in een aankomende release die beschyikbaar zal zijn voor alle klanten die Windows 7 en Windows Server 2008 R2 SP1 [Release 2 Service Pack 1 - red.] draaien." Deze aanpassing van de tekst bij 'Known issues in this update' is te vinden in het informatiebulletin wat op 27 januari is bijgewerkt. Overigens vermeldt de Nederlandstalige versie van dat supportdocument dat er geen bekende problemen in deze update zijn: "Microsoft is momenteel niet op de hoogte van enige problemen met deze update".

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in