Loopbaan

Carriere
werk

Aantal ICT'ers met WW-uitkering ondanks coronavirus gedaald

Daling uit 2019 zet door. 

19 maart 2020

Daling uit 2019 zet door. 

Hoewel het nieuwe coronavirus Covid-19 in februari voet aan de grond kreeg in Europa, had het in die maand nog weinig impact op het aantal WW-uitkeringen in ons land. Volgens cijfers van het UWV daalde het aantal ICT'ers met zo'n uitkering zelfs licht. In februari zaten 5.381 mensen in de WW, 1,2 procent minder dan in januari. Ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder is er zelfs sprake van een daling van 9,9 procent. 

De meeste WW-uitkeringen zijn nog altijd voor 50-plussers. In deze groep bevinden zich 2.603 mensen met zo'n uitkering. Maar de groep met een leeftijd tussen de 27 en 50 is niet veel kleiner. Maar liefst 2.469 van hen heeft een WW-uitkering. 

De daling betekent dat de trend van vorig jaar zich doorzet en dat de stijging in januari slechts een kleine trendbreuk was. In 2019 daalde het aantal WW-uitkeringen voor ICT'ers namelijk flink, naar 5.196 ICT'ers in december vorig jaar.

In januari leek er een einde te zijn gekomen aan die daling, toen er een stijging van 4,8 procent ten opzichte van december zichtbaar was. Het UWV vertelde AG Connect echter toen al dat er ieder jaar zo'n stijging zichtbaar is, en dat die slechts tijdelijk is. 

Meer nieuwe uitkeringen

Hoewel het totaal aantal lopende uitkeringen gedaald is, neemt het aantal nieuwe WW-uitkeringen wel toe. In de eerste twee maanden van 2020 kwamen 1.436 nieuwe mensen in de WW terecht, 5,6 procent meer dan in dezelfde periode in 2019. Ook opvallend is dat de meeste van hen in de leeftijdsgroep 27 tot 50 jaar oud vallen. 

Maar ook het aantal mensen dat de WW weer verlaat neemt toe. In januari en februari verlieten 1.330 mensen de WW, wat 8,7 procent meer is dan in dezelfde periode een jaar eerder. En ook hier is de grootste groep tussen de 27 en 50 jaar oud: 703 van hen verlieten begin dit jaar de WW. 

Een klein deel van de ICT'ers kon zijn WW-uitkering stopzetten vanwege werkhervatting. Dit was in januari en februari het geval voor 404 IT'ers. 552 mensen uit de ICT verlieten de WW omdat de uitkering zijn maximale duur had bereikt.

Lees meer over
Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
1
Reacties
Doebiedoe 19 maart 2020 12:23

Tja, het aantal WWers neemt dus nog steeds toe. De leeftijdscategorie van de instroom is lager, hetgeen logisch is want de ouderen vloeien als eerste af en naarmate het langer duurt komen dus ook de 'jongeren' aan debeurt.
De uitstroom over 2019-2020 is dus al snel het grootst richting Bijstand.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.