Overslaan en naar de inhoud gaan

2019 zag daling in aantal ICT'ers met WW-uitkering

Het aantal ICT'ers met een WW-uitkering was aan het einde van 2019 9,7 procent lager dan een jaar eerder, blijkt uit cijfers van het UWV. In totaal hadden 5.196 ICT'ers in december vorig jaar een WW-uitkering. Dat is ook minder dan in november, toen nog 5.276 ICT'ers in de WW zaten.
handshake
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

De meeste ICT'ers met een uitkering zijn nog steeds onder de 50-plussers te vinden. In totaal hadden 2.608 IT'ers van vijftig jaar of ouder aan het einde van 2019 een WW-uitkering. Toch is de groep tussen de 27 en 50 jaar niet veel kleiner. In deze leeftijdsgroep hadden 2.297 IT'ers in de laatste maand van 2019 een WW-uitkering.

Minder beëindigingen door werkhervatting

In heel 2019 was de uitstroom van IT'ers uit de WW hoger dan de instroom. 7.667 mensen verlieten vorig jaar de WW, terwijl 6.626 er juist in kwamen. De instroom is echter wel hoger dan in 2018, toen 6.169 IT'ers in de WW terecht kwamen. Het aantal beëindigde WW-uitkeringen is juist lager dan in 2018. Toen werden 7.689 WW-uitkeringen stopgezet.

Opvallend is dat er minder IT'ers de WW verlieten vanwege werkhervatting. In 2019 werden 2.633 WW-uitkeringen om die reden beëindigd, terwijl dat er in 2018 nog 3.046 waren. Op de IT-arbeidsmarkt is dan ook sprake van een mismatch: werkgevers stellen hoge of specifieke eisen aan hun werknemers, waar lang niet iedereen aan voldoet.

Tegelijkertijd heerst er nog altijd grote krapte op de IT-arbeidsmarkt, die in 2020 naar verwachting alleen maar groter wordt. Arbeidsmarktadviseur Jena de Wit van het UWV adviseert werkgevers in een interview met AG Connect dan ook om de eisen bij te stellen. “Het is belangrijk dat werkgevers openstaan voor mensen die niet voor de volle 100 procent aan hun plaatje voldoen.”

Relatief klein probleem

Ondanks de mismatch op de arbeidsmarkt, zijn de problemen in de ICT-branche relatief klein. Niet alleen neemt het aantal IT'ers met een WW-uitkering af, maar ICT'ers zijn als algehele beroepsgroep ook ondervertegenwoordigd in de WW.

Een woordvoerder van het UWV zei in november al dat slechts 2,3 procent van de lopende WW-uitkering voor IT'ers zijn, terwijl de beroepsgroep in de totale werkgelegenheid een aandeel van 4,2 procent inneemt. Er zijn dus relatief weinig IT'ers die met een WW-uitkering te maken krijgen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in