Loopbaan

Carriere
Werk, programmeren

Aantal ICT’ers met WW-uitkering blijft stabiel

Instroom WW-uitekering onder ICT'ers wel groter dan in 2018. 

© CC0 - Pixabay,  Free-Photos
7 november 2019

Instroom WW-uitekering onder ICT'ers wel groter dan in 2018. 

Het aantal ICT’ers met een uitkering blijft stabiel, blijkt uit cijfers van het UWV. In september waren er 5.496 ICT’ers met een uitkering, slechts 0,1 procent meer dan een maand eerder. Toch is de instroom in de eerste negen maanden van dit jaar groter dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Tussen januari en september kwamen er 5.075 ICT’ers bij met een uitkering, tegenover 4.855 in 2018. Dat is een stijging van 4,5 procent. Deze trend was in augustus dit jaar ook al zichtbaar, toen de cijfers over de eerste helft van 2019 bekend werden. Toen bleek dat het aantal WW-uitkeringen in de eerste zes maanden van 2019 met 3 procent was gestegen.

Arbeidsmarktadviseur Freek Kalkhoven van het UWV zei in augustus dat de stijging mogelijk te maken heeft met een stabilisatie op de markt. “Het einde van de werkeloosheidsdaling lijkt in zicht te zijn.”

Een woordvoerder van het UWV laat weten dat er niet één groep is die verantwoordelijk is voor de toename. “De stijging is waarneembaar over de gehele groep ICT’ers in de WW, ongeacht leeftijd, opleidingsniveau of beroep.”

ICT’ers blijven ondervertegenwoordigd

Toch zijn de problemen binnen de ICT-branche relatief gezien niet heel groot, vertelt de woordvoerder. De ruim 5.400 ICT’ers met een uitkering vormen slechts 2,4 procent van alle WW-uitkeringen in september 2019. “Hiermee zijn ICT’ers ondervertegenwoordigd in de WW, aangezien de beroepsgroep in de totale werkgelegenheid een groter aandeel inneemt (4,2%).” Er zijn dus relatief weinig ICT’ers die met de WW te maken krijgen.

Bovendien is de maandelijkse uitstroom uit de WW onder ICT’ers nog altijd hoger dan de instroom. In de eerste negen maanden van 2019 kwamen er namelijk 5.075 nieuwe WW-uitkeringen bij in de sector, terwijl er 5.695 beëindigd werden. 

Daarnaast is het aantal lopende WW-uitkeringen in september 2019 ten opzichte van van dezelfde maand een jaar eerder flink afgenomen, namelijk met 10,5 procent. 

Van WW naar werk blijft lastig

De ICT’ers die wel te maken krijgen met een WW-uitkering, komen lastig weer aan het werk, constateert het UWV. Er is nog altijd sprake van een kwalitatieve mismatch op de markt. Er wordt veelal gevraagd naar specialistische kennis, maar de werkeloze ICT’ers hebben die lang niet altijd. 

“Tegelijkertijd is er behoefte aan ICT’ers met inzicht in bedrijfsprocessen en communicatieve en sociale vaardigheden. Voor werkzoekenden met verouderde certificaten of werkervaring/vaardigheden die niet aansluiten op de huidige vraag, is het lastiger om weer (snel) aan het werk te komen.”

Lees meer over
Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.